Ballagás 2021

2021.04.30. 07:43

Vagy kivárnak, vagy online búcsúznak a diákoktól Győr-Moson-Sopron megyében

Ahogy szinte a teljes oktatási évet online tanítással kellett megoldaniuk, úgy idén sem tudják a ballagási ünnepségeket megtartani a középiskolák a hagyományos módon a járványhelyzet miatt. Utánajártunk, milyen megoldást választottak a középiskolák a megyében.

kisalfold.hu

20210428. Készülnek az érettségiző diákokra az iskolák. Szereplők: Széchenyi István Gimnázium, Farkas Gábor igazgató. Soproni Szent Orsolya Római Katolikus, Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Dr. Kovács András PhD - igazgató Fényképek: Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Fotó: Szalay Károly

Hagyományosan ez lenne az a hétvége, amikor a lányok matrózblúzt, a fiúk öltönyt húznak magukra, és az útravalóval megtöltött tarisznyájukkal végigvonulnak iskolájuk feldíszített folyosóin. Családjuk, barátaik körében meghallgatják az igazgatóik, tanáraik ünnepi beszédét és elköszönnek iskolájuktól. Ahogy erre már tavaly sem volt lehetőségük, úgy idén sem tudják ezt megtenni, vagy legalábbis várniuk kell még rá.

https://www.kisalfold.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/megmutatjuk-milyenek-gyor-moson-sopron-megyeben-a-szerenadok-es-ballagasok-a-monitorok-elott2-10856833/

Győrben a legtöbben a személyes találkozás lehetőségében bízva inkább elhalasztják

Az általunk megkérdezett győri gimnáziumok igazgató jellemzően inkább a halasztás mellett döntöttek. Ballagás helyett a bizonyítványosztáson búcsúznának.

Németh Tibor, a Kazinczy-gimnázium igazgatója elmondta, hogy ugyan tavaly videón köszöntek el a végzőseiktől, ilyet többé nem szeretnének csinálni. Az osztályfőnökök az utolsó osztályfőnöki óra keretében elköszönnek tanítványaiktól, de a ballagással inkább megvárják, hogy újra együtt lehessenek. Mint mondta, ennyi online tanítás után a közös ünneplés, az élő búcsú élményét szeretnék megadni a gyerekeknek.

- Sokat voltunk távol, jó lenne ha visszatérhetnénk az iskola falai közé – fogalmazott. Hozzátette, nagyon bíznak benne, hogy a június közepére-végére enyhülni fognak annyira a korlátozások, hogy ezt majd megtehetik, ha másként nem, a család, barátok jelenléte nélkül. Úgy készülnek, hogy a bizonyítványosztást teszik ünnepélyesé, ott hangzanak majd el az ünnepi beszédek és személyesen adhatják át a díjakat, elismeréseket a tanulóknak.

Hasonlóan vélekedett Horváth Péter, a Révai-gimnázium, és Tóth István Konstantin OSB, a győri bencés gimnázium igazgatója is. Idén ők sem készülnek online ünnepséggel, hanem szintén az érettségik után szeretnék ünnepélyes keretek között, személyesen útnak indítani tanítványaikat.

A győri Baksa gimnázium egy videó összeállítást készített, amit az osztályfőnökök, az utolsó osztályfőnöki órán vetítenek le – mondta Bejcziné Mosolits Erika igazgató.

A győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum videós üzenetben búcsúztatja végzős diákjait, amit az iskola weboldalán tesznek közzé – tudtuk meg Németh Zsolt igazgatótól.

Sopronban felvételről és a szóbeli napján

A Soproni Széchenyi István Gimnáziumban tavalyhoz hasonlóan idén is online tartják a ballagást. – A SopronTV segítségével előre felvett műsort a ballagás időpontjában, május 1-én reggel kilenckor tesszük ki az iskola közösségi oldalára és a honlapunkra – mondta Farkas Gábor, az iskola igazgatója. A ballagási kisfilm után egy külön videóban elhangzik az igazgató ünnepi beszéde, valamint egy linken megtekinthetővé teszik a díjazott, legkiválóbb diákok eredményeit. A ballagás napján semmilyen személyes megjelenéssel járó esemény nem lesz, a diákok a tervek szerint a szóbeli érettségi napján szeretnének méltó módon elbúcsúzni tanáraiktól és az iskolától.

Farkas Gábor igazgató a soproni Széchenyi-gimnázium nevezetes oroszlános kilincsével.
Fotó: Szalay Károly

A Szent Orsolya-gimnáziumban az érettségi biztonságos lebonyolítása és a tanulók egészsége érdekében május 15-én tartják a ballagást. Az orsolyás ballagók egyébként püspöki szentmisén szoktak részt venni a Szent György-templomban. Most az egész ballagás zártkörű lesz, az ünnepi mise is az iskolaépület földszinti tornatermében lesz. – Még kérdéses, hogy beengedhetünk-e hozzátartozókat az eseményre – tette hozzá Kovács András iskolaigazgató.

Június 11-én ballaghatnak el a mosonmagyaróvári kossuthos diákok

Több mint százharminc végzős diák ballaghat el majd várhatóan június 11-én a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnáziumban Veres Mária iskolaigazgató tájékoztatása szerint. Most hétvégén a járványügyi helyzet miatt mindenképp elmarad ez az esemény, és azt reméli az intézményvezető, hogy az írásbeli érettségik után erre már lesz lehetőség.

– Az UFM arénában tervezzük megszervezni a végzőseink búcsúztatóját, június 11-ig még sok idő van. Reményeink szerint akkor már legalább a szülők részt vehetnek az ünnepen, de arra is fel kell készülnünk, hogy csak a diákok lehetnek ott. Tehát az egész évfolyam együtt lehet, és nem kell osztályonként elballagniuk. A megemlékező műsor készül, a tanulóink eredményesen lezárták a tanévet – hangsúlyozta Veres Mária.

A Rábaközben videóval búcsúznak

Csorna középiskolái virtuálisan, online formában búcsúznak el végzős diákjaiktól. A Hunyadi János Technikumban, a Csukás Zoltán Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában, illetve a Kossuth Lajos Szakközépiskolában is rövid videót élesítenek majd be a „rendes” ballagás időpontjában. Ebben az alsóbb évfolyamok, az osztályfőnökök, igazgatók mondják el gondolataikat a búcsúval kapcsolatban. Képeken pedig a ballagók diákéveiről elevenítik fel a legemlékezetesebb pillanatokat, akárcsak a kapuvári SSZC Berg Gusztáv Szakképző Iskolában, ahol szintén készül búcsúvideó, a végzősök pedig, ahogy tavaly, úgy idén is az iskola falain belül köszönnek el.

A Páli Szent Vince Iskolaközpont ballagóitól az érettségi bizonyítványok átadását követően, az éppen akkor aktuális járványügyi előírásokat betartva búcsúznak a végzősöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában