Koronavírus

2021.04.02. 07:53

40 nap hosszabbítás – A vészhelyzet további fenntartásáról döntött a szlovák parlament

Megszavazta a szlovák parlament csütörtök este a koronavírus-járvány miatt október elsején bevezetett vészhelyzet hatályának meghosszabbítását újabb negyven nappal.

MTI

A jelen lévő 96 képviselő közül 78 szavazott igennel, 15-en ellenezték. A parlament ezzel jóváhagyta a kormány március 17-i döntését a vészhelyzet meghosszabbításáról március 20-tól újabb negyven napra. A tavaly októberben bevezetett vészhelyzetet negyedik alkalommal hosszabbították meg a járványügyi helyzetre hivatkozva.

A vészhelyzet újabb meghosszabbítását az a törvény tette lehetővé, amelyet tavaly decemberben hagyott jóvá a törvényhozás. A gyorsított eljárásban elfogadott jogszabályt élénken ellenezte az ellenzék, és jogi szakértők bírálatát is kiváltotta. A törvény alapján a szlovák kormány elvben akárhányszor meghosszabbíthatja a vészhelyzetet, a meghosszabbításokat azonban a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de elég, ha ezt húsz nappal a kormánydöntés hatálybalépése után teszi meg.

A járványkezelés válságba sodorta a szlovák kormánykoalíciót, több kabinettag távozott posztjáról. Igor Matovic miniszterelnök tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kabinetben.

Zuzana Caputová államfő kedden elfogadta Matovic lemondását, majd csütörtökön kinevezte Eduard Hege volt pénzügyminiszter miniszterelnöknek. Matovic a pénzügyi tárcát vezeti az új kabinetben.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint a mintegy öt és fél millió lakosú országban a koronavírus-járvány kezdete óta 362 489 ember kapta el a vírust, és 9790-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában