Járvány

2021.04.06. 05:39

Sűrűn fertőtlenítenek a megyei játszótereken – körkép öt városból – fotók

A járvány első, tavaly tavaszi hullámával ellentétben ezúttal nincsenek lakat alatt a játszóterek. Így rendszeresen, szinte napi jelleggel sterilizálják a kicsik színes játékait, mászókáit a megye városainak többségében – derül ki körképünkből. A koronavírus most veszélyesebben, súlyos megbetegedéseket okozva támad, mint egy éve. Ennek tükrében nem lehet elégszer hangsúlyozni a kisgyerekes szülőkre vonatkozó fontos szabályt: csak egészségesen látogassák a játszótereket.

kisalfold.hu

Koronavírus - Játszóterek fertőtlenítése Győrben

Fotó: Krizsán Csaba

A koronavírus most veszélyesebben, súlyos megbetegedéseket okozva támad, mint egy éve. Ennek tükrében nem lehet elégszer hangsúlyozni a kisgyerekes szülőkre vonatkozó fontos szabályt: csak egészségesen látogassák a játszótereket.

A kicsiknek célszerű gyakran magyarázni, hogy játék közben ne nyúljanak az arcukhoz, hajukhoz, ennivalón, játékon ezekben a vészterhes napokban ne osztozkodjanak társaikkal.

Győr

A koronavírus lassítása a játszótereken a szakembereken is múlik. „A jó idő érkezésével egyre többen keresik fel a játszótereket, ezért a Győr-Szol gyakran fertőtleníti a kültéri játszótereket, fitnesz eszközöket. 140 játszótér sterilizálását végzik munkatársaink. Különös figyelmet fordítunk a kapukilincsek, fogódzkodók, csúszófelületek tisztán tartására. A játszótereken jól látható helyekre fertőtlenítési naplókat helyeztünk, amelyekben szerepel az utolsó sterilizálás ideje” – közölte Ozsvárt Tamás.

A Győr-Szol kommunikációs vezetője hangsúlyozta: a munkálatot követően fél óráig nem szabad a játékokhoz nyúlni. A felhasznált szernek a várakozási idő letelte után nincs egészségre ártalmas hatása. Fertőtlenítés nélkül a vírus a felület típusától, a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően akár több napig életben maradhat a köztereken.

A Győr-Szol munkatársai 140 játszóteret óvnak a vírustól a kisalföldi megyeszékhelyen. Felvételünk a Malom ligetben készült. Fotó: Krizsán Csaba (MTI)

Sopron, Mosonmagyaróvár

A Sopron Holding Zrt.-től megtudtuk: a magyar-osztrák határhoz közeli városban 36 játszótér található, ezeket napközben folyamatosan fertőtlenítik a vállalat munkatársai. Minden helyszínen tájékoztatják a családokat, mikor történt a vírus elleni „hadművelet”.

Az óvintézkedés hasznos: a soproni szerkesztőségünk közelében található Deák téri játszótéren is sok gyerek játszik nap mint nap. Mosonmagyaróváron tavaly szintén fertőtlenítették a játszótereket, információink szerint a járvány harmadik hullámában erre egyelőre nem került sor a Lajta-parti városban.

A Sopron Holding munkatársa, Varga Károly sterilizálja a játékokat a Kuruc-dombon. Fotó: Máthé Daniella

Csorna, Kapuvár

Csornán a városüzemeltető Vilmos Park Kft. koordinálja a közterületek fertőtlenítését. Kiss Gábor ügyvezető igazgató elmondta: a helyi önkéntes tűzoltóegyesület tagjai végzik a munkát. „Köszönet jár nekik, hisz a munkájuk mellett, szabadidejükben dolgoznak a városért, több órán át” – jegyezte meg. A rábaközi kisvárosban a játszóterek mellett hetente kétszer-háromszor vigyáznak a köztéri bútorokra is az önkéntes tűzoltók. Húsvét előtt és az ünnepek után külön-külön nagyobb fertőtlenítőakciót tervez a Vilmos Park – tudtuk meg.

„Mióta a járvány felütötte a fejét, azóta szünet nélkül fertőtlenítünk Kapuváron” – kezdte a Kapukom Kft. ügyvezetője. Németh D. László hozzátette: a belváros közterületeit, járdáit és a kerékpárutakat takarítógéppel, míg a játszótereket kézi permetezővel biztosítják. „A Kapukom dolgozóinak felét hétfőn és csütörtökön vonjuk be a fertőtlenítésbe, a játszóterek esetén ez most kiegészült péntekkel is” – hallottuk. Egy kapuvári vállalkozó pedig ózongenerátort ajánlott fel az önkormányzatnak, így az óvodai szobák és az iskolai tantermek fertőtlenítése is megoldott.

A Csornai Önkéntes Tűzoltók Egyesülete jó szolgálatot téve, közösségi alapon végzi a fertőtlenítést a rábaközi városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában