Botrányosan sok volt márciusban a kamuhívás

2021.04.12. 07:39

Sokba kerülhet a mentők hamis riasztása

Felháborító, egyben elszomorító adatot tett közzé az Országos Mentőszolgálat arról, milyen sok esetben kellett feleslegesen kivonulniuk egy-egy helyszínre vaklárma miatt.

Sperling Krisztina

Forrás: Országos Mentőszolgálat

A mentőszolgálat munkatársai a járványhelyzet kezdete óta több mint egymillió járványügyi mintavételt végeztek és 135 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött betegnek nyújtottak segítséget a megszokott mentési feladatokon felül az országban. A megnövekedett terhelés mellett ebben az évben eddig összesen több mint 4500 – márciusban több mint 1600! – alkalommal vonultak feleslegesen az életmentők a valótlan bejelentések miatt.

Bár a mostani adatok részleteit nem ismerjük, a tavalyi számok láttán elmondhatjuk, hogy megyénkre nem jellemzőek az ilyen jellegű hívások. Győr-Moson-Sopronban 2020-ban összesen 12 ilyen eset volt – közölte Kocsis Szandra, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szervezője.

A 112 operátorai sok esetben kiszűrik az indokolatlan hívásokat

A 112-es segélyhívó számról érkező hívásokat Miskolcon és Szombathelyen fogadják az operátorok, onnan továbbítják a bejelentéseket az illetékes intézkedő készenléti szervek (rendőrség, mentőszolgálat, katasztrófavédelem) részére.

Fontos tudni, hogy azok a hívások, amelyekkel nem a segélyhívó számot kellene tárcsázni, és a valótlan bejelentések is szabálysértésnek minősülnek és akár pénzbírság is járhat értük. Az indokolatlan hívások túlterhelhetik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik valóban a rendőrség, mentőszolgálat vagy a katasztrófavédelem segítségére szorulnak.

Kocsis Szandrától megtudtuk: a 112 operátorai sok esetben kiszűrik az indokolatlan hívásokat, de a kivonuló mentők így is találkoznak vaklármával, amikor nem találnak beteget a helyszínen. Mint mondta, megyénkben ennek legtöbbször az az oka, hogy a bejelentő nem várta meg a mentőket a betegnek vélt ember mellett, akiről kiderült, hogy csak túl sokat ivott, pár percre lepihent, majd jobban lett és hazament. – Ezt nem szankcionáljuk, hiszen a bejelentő jó szándékkal telefonált.

– Ha a hívónak káros szándékai vannak, például azért hívja ki ok nélkül a mentőket, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban, vagy a szomszédját akarja felébresztetni, a mentőszolgálat rendőrségi eljárást kezdeményezhet.

Anyagi kárt okoznak, emberek életét sodorhatják veszélybe

A rosszindulatú riasztások mintegy ötvenezer forintos felesleges költséget okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben – például légimentésnél – ezek sok százezer forintosak is lehetnek – mondta Kocsis Szandra. Hangsúlyozta: az anyagi kár azonban csak az egyik tényező, hiszen akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek az alaptalan bejelentések miatt, ugyanis a szirénázva közlekedés nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá.

A rosszindulatú riasztások mintegy 50 ezer forintos felesleges költséget okoznak kivonulásonként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában