Szabadidő

2021.04.30. 14:47

Nyárra elkészül Sopronban az Erdő Háza, vadaspark is lesz a látogatóközpontban – fotók

A tervek szerint halad a Muck területén épülő Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont kivitelezése Sopronban. A főépületből elérhető vadasparkhoz vezető fahíd már el is készült.

Etzl Edgár

Fotó: Máthé Daniella

Új, látványos szakaszhoz érkezett a mucki határőrség egykori telephelyén épülő Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont kivitelezése. A nagyjából két és fél hektáron fekvő beruházás közel 500 millió forintból, a Természetjáró Szövetség vezetésével valósul meg. A fogadóépület már elkészült, ahogyan az iroda és a kültéri tanterem is.

A legújabb látványos változás, hogy a főépület mögött található vadasparkba vezető fahíd is megépült.

– A látogatóközpont elkészülésekor a vadasparkban gím- és dámszarvasokat, vaddisznót, mufflont és őzeket, tehát mind az öt Magyaországon megtalálható nagyvad fajt elhelyezzük. Az állatok számára már elkészültek az etetőkkel és önitatókkal felszerelt karámok, az állatok egészségügyi kezeléséhez szükséges karanténkarám és az öt kifutó – mondta a pénteki sajtóbejáráson dr. Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A vadasparkot fa emelvényről tudják majd megtekinteni a látogatók, mely azt az érzetet kelti, mintha nem lennének elkerítve az állatok. Az emelvény közepéről őshonos madár- és apróvad fajokat lehet majd megtekinteni.

A főépületben büfé, és egy, a Soproni Parkerdő élővilágát bemutató 550 négyzetméteres terem is helyet kapott, melyben a TAEG-tól megszokott minőségben, interaktív módszerekkel segítik a diákokat és más érdeklődőket a természettel kapcsolatos tanulmányaikban. Az épület mellett látványtóként is funkcionáló tűzivíztárolót is elhelyeztek, mely köré récéket fognak telepíteni.

Már elkészült a különálló, fedett kültéri tanterem is, illetve a napelemekkel felszerelt iroda, ahol dr. Sándor Gyula elmondása szerint az egyetem erdészeti karának hallgatói olyan munkával tölthetik majd el gyakorlataikat, mely az egyetemi tantermi környezetben nem lehetséges.

– Célunk, hogy gyakorlatuk végzésével a TAEG működésébe is besegítenének – mondta a vezérigazgató.

Az eseményen részt vett Farkas Ciprián polgármester is, aki elmondta, a TAEG Zrt. mindig kiváló partner volt a városfejlesztési feladatokban, hiszen ők tartják fenn a rengeteg turistát vonzó erdei sétautakat, kilátókat és játszótereket.

– A Lőverek és a Soproni Parkerdő ugyanolyan ikonikus része Sopronnak, mint az óváros, fontosnak tartjuk, hogy ennek megfelelően fejlesszük – tette hozzá. Az Erdő Háza várhatóan júniusban kezdheti meg működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában