Közélet

2021.04.03. 12:10

Az elmúlt évtizedek legnagyobb csőtörése volt a pénteki, négyezer köbméter folyt el Győrben

Az elfolyt víz ára mintegy kétmillió forint.

Gyurina Zsolt

Fotó: Nagy Gábor

Fotós: NAGYGABOR

A Lajta úti aluljáró Marcalváros 1-es részén egy több évtizede a földbe fektetett magasnyomású vízvezeték tört el.

„A győri szolgáltatók gyors együttműködésének hála hamar sikerült elhárítani a hibát, így a környéken lakók a lehető legkevesebbet érezték meg a balesetből, alig egy óráig nem volt víz. Nehezítette a hiba lehárítását, hogy a csövek nem ott helyezkedtek el, ahol a műszaki alapján lenniük kellett volna. Polgármesterként öröm volt látni, hogy ünnepek alatt is harmonikusan és gyorsan dolgoztak a városi szolgáltatók”

- fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

A polgármester elmondta, hogy az elfolyt mintegy négyezer köbméter víz ára körülbelül kétmillió forint. Igényes munkára törekszenek, ezért a cső visszatemetéséhez a legjobb tömörítőanyagot használják, nem a látványra, hanem a hatékonyságra törekszenek, ezért majd a talaj leülepedése után, körülbelül tíz nap múlva állítják helyre véglegesen a területet.

 

Rácz Attila István, a Pannon-Víz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy ez eltelt évtizedek legnagyobb csőtörése volt a pénteki. Elmondta, hogy 11 perccel a hiba észlelése után ár nekikezdtek annak elhárításának, ennek köszönhető, hogy estére a lakótelep minden otthonában volt víz.

Tájékoztatott, hogy a magasnyomású vízvezeték biztosítja Marcalváros I. lakótelepének a vízellátását. A csőben 4,8 bár nyomás van, a hosszanti repedés következtében a felette lévő földréteget úgy dobta le magáról, mint gránátot robbantottak volna. Egy félméteres darabot húsz méter távolságra dobott el. A törött cső környezetében ráadásul gáz és villanyvezetéket is futnak, ezek azonban szerencsére nem sérültek.

Az elfolyt víz akár többhavi csapadékmennyiségnek felelt meg; méteres magasságban állt a Lajta úton, ám a tavaly nyáron elkezdett csapadékvíz-elvezető rendszerek tisztításának köszönhetően nagyon gyorsan, másfél óra alatt elfolyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában