tábla is készül

2021.04.20. 10:48

Megújult a községháza Szakonyban

Az elmúlt évben több fejlesztést tudhat maga mögött a megyénk határán fekvő Szakony. A megvalósított és a tervezett beruházásokról Csenár Mátyás polgármester számolt be.

Etzl Edgár

Csenár Mátyás polgármester a nemrégiben felújított községháza épületénél.  Fotó: Szalay Károly

Nemrég újították fel a szakonyi községházát. Az épület külsejét és belső tereit is érintő munkálatokra az önkormányzat négy és fél millió forintot nyert pályázaton, amit az önkormányzat saját forrásból egészített ki. Hamarosan elkészül a „Községháza” felirat is, mely az erdélyi Csíkjenőfalván élő Szécsi Tihamér faszobrász alkotása. Az ő munkája a tavaly nyáron, a nemzeti összetartozás napján leleplezett szakonyi kopjafa is, mellyel a település a trianoni békediktátumra emlékezik.

Csenár Mátyás polgármester a nemrégiben felújított községháza épületénél. Fotó: Szalay Károly

A település ezenkívül több Magyar Falu Program és Területi Operatív Program által támogatott projektet is megvalósított az előző évben. Hárommillió forintból felújították a temető kerítését, a Felsőgyár utcában pedig 12 millió forintos támogatásból, valamint közel kétmilliós önerőből helyreállították az útburkolatot.

Felújították az orvosi rendelő belső tereit, ide új, modern egészségügyi eszközöket is vásároltak. Megújult továbbá az evangélikus templom mellett található közösségi ház. A két beruházásra együttesen harmincmillió forintot nyert a település. Az önkormányzat épülete mellett található szolgálati lakásban még zajlanak a befejező munkálatok, itt a külső tatarozásra és a szigetelés korszerűsítésére kaptak ötmillió forintos támogatást.

Az idei évben is több támogatásra pályázik a település. Felújítanák a Répce utca járdáját, illetve a közösségi ház udvarán játszóteret szeretnének kialakítani.

– A településen tavaly hét gyermek született, a kismamák igényelték a játszóteret. A településen egyébként egyre több fiatal család és középkorúak is vásárolnak házakat. Ennek ellenére az elmúlt öt évben stagnál a település lélekszáma – mondta Csenár Mátyás polgármester. Hozzátette, folyamatosan figyelik az eszközbeszerzésre fordítható pályázatokat, szeretnék bővíteni az önkormányzati területek karbantartására használt gépparkot. A haranglábtól a központi temetőig tartó szakaszon hamarosan felújítják az útburkolatot, erre 16 millió forintot nyertek pályázaton.

A helyi, közel egy kilométer hosszú Fő úton problémát okoznak a gyorsan hajtó autósok. – Nincs olyan közintézményünk, amely miatt lámpás gyalogos­átkelőhelyet kellene elhelyezni, önköltségre pedig drága egy zebra megterveztetése. Jó lenne, ha a csúcsidőszakban többször lenne itt sebesség-ellenőrzés, ennek elérésén már dolgozunk – mondta a polgármester.

Címkék#Szakony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában