Új életet kezdhetnek

2021.04.10. 05:57

Jóakarat hídja – Adyvárosba költözhet a győri család a penészes, egészségre ártalmas, régi gyárvárosi lakásból

Szerkesztőségünk munkatársai több olyan jóakaratos üggyel találkoztak már, amikor alapítványunk segítségnyújtása „tűzoltásnak” elegendő volt, ám a fő gondokat nem orvosolhatta. Mindig öröm számunkra, amikor pár százezer forint régóta dédelgetett álmokat vált valóra. Varga Szabina és családjának története is ilyen.

Szeghalmi Balázs

2021.03.30. Jóakaratos ügy, Varga Szabina és családja, Győr, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

El nem tűnő foltok

A gyárvárosi, kétgyermekes édesanya a következő ügyben fordult a Kisalföldhöz. „Önkormányzati bérlakásban élünk Gyárvárosban. Szeretjük az ódon házakat, a szép tereket, a hangulatos pici utcákat a városrészben.

A több mint 100 éves lakás falai azonban folyamatosan penészesednek. A párom festőként mindent megpróbál, folyamatosan tisztítja, majd újrakeni a falakat, de ez csak ideig-óráig megoldás. A falakon újra és újra előjönnek a foltok” – kezdte Varga Szabina.

Betegeskedés után

A penész elsősorban nem esztétikai szépséghiba, sokkal inkább egészségügyi kockázat. „A nyolcéves kislányom sokat szenved a penésztől. Jázmin asztmás, allergiával küzd, az ő szervezetét különösen megviseli a folyamatos penészesedés. Emiatt sokat betegeskedik, fiatalkora ellenére gyógyszereket szed. Hozzáteszem, felnőttként mi is sokat köhögünk, gyakran eldugul az orrunk a penészgombáktól” – folytatta a győri édesanya.

Az önkormányzati bérlakásokért szerte az országban sokat kell várni, hosszú a kérvényt benyújtók listája, a lakások egymás közötti cseréje pedig ritka. A Varga családra idén év elején „ragyogott” a szerencse. Az egyik ismerősük az adyvárosi bérlakását elhagyja, így vele tudnak cserélni.

Varga Szabina és családja búcsút int Gyárvárosnak és napokon belül Adyvárosba költözik.

Tervek a jövőre

„Először el sem akartuk hinni, hogy száraz panellakásban élhetünk. A lakások átíratására azonban nincs pénzünk, ehhez kérjük a Kisalföld olvasóinak segítségét” – hallottuk. Lapunk alapítványa a győri család reményeit 200 ezer forinttal támogatja. Ebből 130 ezer forint a lakáscsere csekkjeire megy, 70 ezer forintból pedig használt bútorokat és festéket vásárolnak az adyvárosi lakásba.

„Milyen tervekkel nyitnak új fejezetet az életükben?” – kérdeztük. „Bár Jázmin jó tanuló, bízom benne, hogy a jövőben kevesebbet hiányzik az iskolából betegségek miatt, s még erősebben koncentrálhat a tanulmányaira. Így a járványt követően nem kell annyit otthon maradnom vele és táppénzen lennem. Remélem, folyamatosan dolgozhatok a jövőben” – búcsúzott Varga Szabina.

Fotók: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában