Nehéz visszatérés a padokba

2021.04.14. 06:09

Interjú Horváth Péterrel – A szülők kérhetik a gyermek otthoni tanulását, de ezzel nő a felelősség 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szakmai kérdésként tekint az iskolák újranyitására. A győri pedagógus szerint a diákok jelentős része rosszul viseli a bezártságot, így amikor hamarosan visszamennek osztályaikba, a tanárok humánus hozzáállására lesz szükségük.

Szeghalmi Balázs

2021.04.13.Április19-ei iskolanyitás.Képen:Horváth Péter igazgató.Gyõr.Révai gimnázium.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Forrás: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Az iskolák nyitásáról

– Hogy értékeli az iskolák nyitásáról szóló döntést?

– Nem volt váratlan számomra az, hogy a középiskolások az érettségi első hete után, május 10-től térjenek vissza az iskolapadokba. Ezt többször kértük az oktatással foglalkozó államtitkárságtól. Ha a következő két hétben a végzősök visszajönnének az iskolákba, s intenzíven készülnének a vizsgákra, ez segítséget nyújtana számukra az érettségin. Ezt az előnyt azonban felülírja a fertőzésveszély. Megbetegedések esetén egész osztályok kerülhetnének karanténba az érettségi első hetében, s így valószínűleg sokan csúsznának le a vizsgákról.

– Elképzelhetőnek tart változásokat a múlt pénteki bejelentéshez képest?

– A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy jövő hétfőn jelenléti oktatás kezdődik az általános iskolákban, majd három héttel később a középiskolákban. Igaz, a járványügyi adatok felülírhatják a terveket.

Megvisel a bezártság

– Amikor visszamennek a diákok az osztályközösségekbe, milyen tanári hozzáállást tart megfelelőnek?

– Azt kérném a kollégáktól, hogy vegyék figyelembe azt, mennyire nehéz hónapokat élünk. A diákok jelentős részét megviseli a bezártság, burokban töltik a mindennapokat, nem találkozhatnak barátaikkal. A digitális oktatás a legjobb szándék és a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem lehet olyan hatékony, mint a jelenléti. Ilyen körülmények között nem volna helyénvaló témazárók tömkelegével fogadni a diákokat. Sokkal inkább humánus attitűdre van szükség a pedagógusok részéről.

Jó kezdetnek gondolom, ha az osztályközösségekben az első személyes találkozáskor a pedagógus megbeszéli, felméri a diákokkal együtt, hogy miként állnak az adott tantárgy anyagában. Mindent pótolni több, mint nehéz lesz. Így célszerű azokra a fejezetekre fókuszálni, amelyekre a következő tanév anyagai épülnek.

Horváth Péter szerint az utóbbi hónapok megpróbáltatásai után nem lenne helyénvaló témazárók tömkelegével fogadni a diákokat. Fotó: Huszár Gábor

Szülői kérelmek

– Sok szülő félti a gyereket a fertőzéstől, és tart attól, hogy a diák hazahozza a vírust az iskolából. Van lehetőség arra, hogy akik korainak tartják az iskolák nyitását, kérelmet adjanak be?

– A jogszabály biztosít lehetőséget erre. Az igazgatók dönthetnek úgy szülői kérésre, hogy a diák otthon folytathassa a tanulmányait. A kérvény beadása előtt ezeket az eseteket érdemes átbeszélni az igazgatóval. A szülőnek tisztában kell lennie azzal, hogy az otthoni tanulás minden korábbinál jelentősebb saját felelősséggel jár. Mivel párhuzamosan csak kevésbé működhet a jelenléti és a digitális oktatás, az aktuális tananyagot a diákoknak kell elkérniük osztálytársaiktól.

– A diákoknak miért nem kötelező maszkot viselniük az órákon? Ez a téma újra és újra felmerül, mégsem született eddig döntés.

– A gyerekek többsége könnyen átvészeli a vírust, azonban szüleiket, nagyszüleiket és tanáraikat is fertőzhetik, súlyosan megbetegíthetik őket. A maszkkérdést szintén érdemes felvetni, amikor először találkoznak az osztályok. Tapasztalatom szerint a diákok többsége elfogadja a saját egészségét is védő eszköz esetleges kényelmetlenségét.

A tanárok kétharmada kapott oltást

– A tanárok hány százaléka döntött az oltás mellett?

– A kollégák több mint 75 százaléka élt a lehetőséggel. Az első és a második oltást bő egy hónapon belül adják be. Április elején kaptam az elsőt, s május 6-ra írták ki a másodikat. Ez az érettségik miatt valószínűleg pár napot csúszni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában