2021.04.20. 05:52
A túlélésért küzdenek az éttermek – több helyen csak menü, rövidített étlap várja a vendégeket – győri és soproni körkép
Ahol megtartották a szakembereket, ott is nagy kihívás a fennmaradás.
2021.04.16. Amint eléri az oltások száma a 3,5 milliót kinyithatnak a vendéglátóegységek teraszai, Kiss Adrián Kotyogós kávézó tulajdonosa készül a nyitásra, Győr, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld
Fotó: CSAPO BALAZS
Amint 3,5 millió embert megkapja az oltást hazánkban, közel fél év után nyithatnak a teraszok. Ez akár csütörtökön megtörténhet. Győri és soproni vendéglátósokat kérdeztünk az ismételt újrakezdésről; többségük jelentős számú vendéget vár hétvégére.
Nyitás előtti szabályok
Tavaly május elején fogadhattak ismét vendégeket az éttermek, kávézók teraszai, kerthelyiségei. A koronavírus első hulláma okozta kényszerszünet egy éve is nehéz helyzetet teremtett. A túlélésért folytatott küzdelem továbbfokozódott november óta. A zárás alatt az átlagos forgalom nem volt magasabb 15-20 százaléknál. Ennyit hozott a „konyhára” az ételkiszállítás és -elvitel.
A teraszok, kerthelyiségek este fél tízig lehetnek nyitva hamarosan. Az ott tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, ám a felszolgálóknak igen. A mellékhelyiségeket a vendégek használhatják. A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.
Búcsúztak az egyik álmuktól
Tavaly nyár végéig fiatal pár, Bánhegyiné Thullner Luca és Bánhegyi Patrik üzemeltette a Kotyogós Cafét Győrben. Patrik a járvány első hullámában biztonsági őrnek állt a mosonmagyaróvári Karolina-kórházban, mégsem maradtak talpon. Fájó szívvel váltak meg egyik álmuktól. A Kotyogós nem húzta le a rolót, Kiss Adrián vette át az üzletet.
„Írd és mondd, eddig egyetlen napon át fogadhattam vendégeket normális körülmények között. November 10-én nyitottam, következő nap pedig át kellett állnom elvitelre. Kávékat így is adtam el, melegszendvicsből, süteményből, üdítőből alig fogyott” – hallottuk.
„Amint lehetséges, négy-öt asztalt rakok ki, egyelőre egyedül viszem a boltot. Bárcsak ott tartanánk, hogy munkatárson kellene gondolkoznom” – búcsúzott Adrián.
Megtartották a gárdát
„Gördülékenyen tudunk nyitni tizenöt teraszos asztallal, jelentős számú vendégre hétvégén számítunk. Az utóbbi hónapokat fejlesztésekkel töltöttük, az étlapunkat új fogásokkal színesítettük” – kezdte Bánovics Zoltán.
A soproni Jégverem üzletvezetője hozzátette: a szakember gárdát megőrizték a zárás alatt. Utóbbi szempont kulcskérdés a vendéglátásban. Főleg kisebb éttermek nem voltak képesek megtartani a személyzetet, számukra még nehezebb lesz a kezdet.
Köszönet a törzsvendégeknek
„Ma szedjük elő a székeket és az asztalokat. Május elejéig csak menüt szolgálunk fel 11 és 15 óra között, ezt követően rövidített étlappal várjuk majd a vendégeket az esti órákban” – mondta Szalai András.
„A stábunk készen áll, a csapat nagy része megmaradt. A vendégeinknek köszönhetjük, hogy átvészeltük a kemény időszakot. Napi 150-200 ebédet rendeltek, a többség elvitelre kérte az ételeket” – tette hozzá a győri Szalai Étterem társtulajdonosa.
Szmókerrel lendültek túl a holtponton
„A szmókerrel készült barbecue ételeink révén lendültünk át az elmúlt fél éven. Így a korábbi éttermi rendeléseket kompenzáltuk, de továbbra is nagyon hiányoznak a rendezvények, elsősorban az esküvők és a szállodai foglalások” – mondta Dudits Gergely.
A győri Révészben most barbecue szalon és második terasz kialakításán dolgoznak; ezt a járványtól függetlenül is meglépték volna.
Mínusz 300 ezer egy hónap alatt
„Amikor decembert 300 ezer forint mínusszal zártam, gondolkodtam azon, hogy van-e értelme a küzdelemnek. A szakma, a pizzasütés szeretete miatt folytattam.
A terasznyitással csak elkezdünk kilábalni a gödörből” – bizakodott Suszter Attila, a győri D’Alíz Pizza & Caffe tulajdonosa.