Magyar Ezüst Érdemkereszt

2021.04.06. 08:12

A kapuváriak bizalma és megbecsülése övezi dr. Hoffer Imre munkáját

A Magyar Ezüst Érdemkereszt­tel kitüntetett dr. Hoffer Imrével pályafutása kezdetéről, a háziorvosi szakmáról és a képviselő-testületben betöltött szerepéről beszélgettünk. Munkáját tisztelet és megbecsülés övezi.

Kustor Réka

Dr. Hoffer Imre a háziorvosi praxist átadta már fiának, az üzemorvosi tevékenységet továbbra is ellátja. Fotó: K. R.

Dr. Hoffer Imre háziorvos gyerekkora óta készült az orvosi pályára.

– Nagy hatással volt rám az akkori körorvos, dr. Szalay Jenő egyénisége és hivatástudata. A középiskolát a soproni Széchenyi István Gimnáziumban végeztem, mellette önszorgalomból átjártam biológiaórát hallgatni a Berzsenyi-gimnáziumba. Elsőre nem sikerült bejutnom a szegedi egyetemre, így a kapuvári kórházban helyezkedtem el beteghordónak, ahol nem csak a fehér köpenyt és a csillogó fonendoszkópot láttam. Megtapasztaltam az egészségügy nehezebb oldalát is, de ez nem tántorított el szándékomtól, másodszorra felvételt nyertem Szegedre. 1982-ben körzeti orvosként helyezkedtem el

Dr. Hoffer Imre a háziorvosi praxist átadta már fiának, az üzemorvosi tevékenységet továbbra is ellátja. Fotó: K. R.

Salgótarjánban, bár szerettem ott élni és dolgozni, 400 kilométerre voltunk a családtól. Időközben megszületett Dániel fiam, és előbb Sopronba kerültem háziorvosként, majd az 1986-ban megüresedett kapuvár-házhelyi körzeti orvosi pozícióban helyezkedtem el – emlékezett vissza dr. Hoffer Imre, aki szakmája szépségeire és nehézségeire is kitért.

– A szépsége a széleskörűségéből adódik. Régebben körzeti orvosnak hívtak bennünket, ma inkább háziorvosnak vagy családorvosnak, és valóban, sokszor a családi hátteret is ismerni kell, hogy az adott beteg panaszait felismerjük, betegségüket kezeljük. Ez alatt a 35 év alatt 3–4 generációt ismertem meg – tette hozzá a háromgyermekes édesapa, akinek praxisát novembertől fia, dr. Hoffer Dániel vette át, míg Hoffer doktor továbbra is folytatja az üzem­orvosi tevékenységet.

A doktor úr 1990 óta élvezi a kapuváriak bizalmát, kisebb megszakításokkal azóta tagja a képviselő-testületnek, hetedik éve pedig alpolgármesterként ténykedik. Több évtizede elhivatottan végzett háziorvosi munkája, valamint közéleti tevékenysége elismeréseként nemrégiben Magyar Ezüst Érdemkereszttel ismerték el munkáját.

– Megtisztelő az elismerés, melynek elnyerésében nagy szerepe van a biztos családi hátteremnek és a munkahelyi kollektívának. Köszönöm a sok jókívánságot, gratulációt, amit a betegektől és ismerősöktől kaptam.

Dr. Hoffer Imre a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gondolatairól is beszélt.

– A tanácsom kettős: akinél nincs egészségügyi ellenjavallat, oltassa be magát, hisz ez a járvány megszüntetésének a legalapvetőbb megoldási formája. Másfelől az oltottság nem szabad, hogy hamis biztonság- érzetet adjon, a beoltottaknak továbbra is be kell tartani a higié­nés szabályokat.

Végül Hoffer doktor azt is megosztotta lapunkkal, milyen értékek szerint végezte munkáját az elmúlt négy évtizedben.

– Úgy érzem, tiszteletet kaptam az emberektől, megbecsülték a munkámat. A gyógyítás szolgálatát nem öncélúan kaptam, ezzel majd a jó Istennél el kell számolnom. A hátralevő időben ezzel a motivációval szeretném végezni a munkámat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában