Védik a fák gyökereit

2021.03.24. 14:25

Zöld pihenősziget készül Győr szívében – fotó

A fák gyökérzetének megóvása mellett az árnyékot adó lombok alatti pihenésre is lehetőséget ad majd az a speciális megoldás, amelyet az Arany János utca öt fája körül alkalmaznak.

kisalfold.hu

Győr belvárosában az Arany János utca 28-32. szám előtt álló fák tövénél korábban a már máshol jól bevált műgyanta burkolattal biztosították a gyalogos közlekedés zavartalanságát és a gyökérzet védelmét. Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester hangsúlyozta, hogy a műgyanta burkolat a városban közel 350 helyen jól bevált, hiszen nem kő, vagy beton burkolatról, hanem egy vízáteresztő, UV álló, rugalmas felületről van szó, amely ráadásul sokkal könnyebben tisztítható, mint a faveremrács. Az Arany János utca nagy méretű fái esetében a gyökerek jelentős növekedése miatt azonban egy még jobb megoldásra volt szükség, ennek köszönhetően valósul meg az a beruházás, amelynek eredményeként speciális eljárással védik meg a fát, és biztosítanak egyúttal esztétikus környezetet a szóban forgó területen.

A Győr-Szol Zrt. koordinálásában zajló kivitelezés szerdán el is kezdődött, és várhatóan két héten belül készül el. Ennek során a fa lábánál egy speciális fémszerkezetet alakítanak ki, melynek törzs felőli részét termőfölddel töltik fel. A földbe virágokat ültetnek, a szerkezet szélére pedig ülőfelület kerül.

Takács Krisztián a terület önkormányzati képviselője hozzátette: ezzel a módszerrel egy, a sétálóutca hangulatát tovább erősítő zöld sziget alakul ki, amely egyúttal a fa gyökérzetét is megóvja. Hozzátette, az Arany János utca fái kitűnő árnyékot adnak, így a nyári melegben ez a terület egy kedvelt pihenőhelye, a kellemes beszélgetések színhelye lehet a belvárosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában