Idős fákat vágtak ki

2021.03.23. 17:50

Utánajártunk: ezért vágták ki a fákat a Lajta-parton Mosonmagyaróváron

Letarolt parti sétányról írt olvasónk, utánajártunk, mi volt a fa- és bokorirtások oka.

Kisalföld

20210320 Mosonmagyaróvár Lajta-part. A nagy fák mellett a kisebbeket is kivágták a Toldi utcában – mutatott rá olvasónk. Fotó: KAPOTT KÉP Kisalföld

„Közvetlen a Lajta-parton található utcában lakom születésem óta. Gyönyörű környék, sokan járnak erre sétálni, horgászni, kikapcsolódni, hisz szinte a város közepén van, mégis egy csendes, nyugodt, természetközeli hely. Volt nagyon-nagyon sokáig. 2013-ban árvízvédelem címen a partoldal szinte összes fáját letarolták, kiirtották, és hagytak helyette egy sivár, meredekké kialakított pusztaságot. Növények helyett fémhálót és nagy sziklákat helyeztek el. Teltek az évek, a természet utat talált magának, és az itt lakók szépérzéke és rengeteg munkájának következtében újra visszatért a gyönyörű táj látványa. Kis fák, bokrok kezdtek cseperedni, a még megmaradt fák még szebbé tették Lajta folyónk partját. A napokban az új kis fák, bokrok kíséretében a régebben megmaradt nagy fákat ismét letarolták. Újra nem maradt semmi” – írta szerkesztőségünknek mosonmagyaróvári olvasónk.

A témában az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól kaptunk választ, mely szerint Mosonmagyaróvár város jegyzőjének engedélyével baleset-megelőzési és fenntartási céllal fakivágást végzett az igazgatóság vagyonkezelésében álló Mosonmagyar­óvár 1232 hrsz.-ú ingatlanon, természetben a Lajta folyó parti sávján, a Malom-ági Lajta torkolat feletti szakaszán, a Toldi utca mellett és az árvízvédelmi töltés rézsűjében.

A munkálatok során a helyi lakosok által is észlelt és bejelentett idős, beteg, balesetveszélyes, csúcsszáraz, valamint vízügyi fenntartási munkákat akadályozó fákat vágtak ki, mely után a területet rendezik, a keletkezett fahulladékot eltávolítják.

Hozzátették: „A Lajta folyó parti sávján a vonatkozó jogszabályi előírások és a távlati fenntartási munkák végzése miatt – tekintettel a beavatkozási helyszín keskeny kiterjedésére – nincs lehetőség pótlást biztosítani.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában