Új menetrend a vasúton

2021.03.28. 09:12

Több vonat indul a Bakonyba és Hegyeshalomba április 11-től

Április 11-től, a szokásos évi első menetrendmódosítással újításokat vezet be a MÁV-START annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést, akár a megyeszékhelyek, városok közötti utazásra, akár kirándulás, túrázás céljából.

kisalfold.hu

Forrás: MÁV-START

Fotó: MOLNAR ZSOLT

  • Új vonatok indulnak Győrből Hegyeshalom állomásra munkanapokon
  • Bevezetik az ütemes menetrendet, kétóránként indulnak vonatok a Győr-Veszprém vonalon
  • Több sűrítőjárat indul Győr-Bakonyszentlászló között
  • Minden nap lesz vonat Pécsig a Győr-Pápa-Celldömölk-Tapolca-Keszthely-Balatonszentgyörgy-Kaposvár útirányon át
  • Mintegy harminc vasútvonalon hozott az utasok számára jól érzékelhető változást a 2020. december 13-án bevezetett új menetrend, számos vonalon csúcsidőben több vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként és csökkentek a menetidők is. A fejlesztések eredményeképpen a Dunántúlon már több InterRégió viszonylat biztosítja a nagyvárosok közötti gyors eljutásokat, a korábbinál jelentősen gyorsabban.

    Április 11-től a fejlesztések a Pécs-Kaposvár-Győr, és a Győr-Veszprém viszonylatokon is pozitív változásokat hoznak. Az egyetlen negatívum a Győrt érintő változásokban, hogy a 14:16 órakor Hegyeshalomig közlekedő vonat a továbbiakban csak Mosonmagyaróvár állomásig közlekedik.

    Budapest-Győr-Hegyeshalom

    Bővül és meghosszabbodik Győr környékén, munkanapokon reggel az elővárosi közlekedés Hegyeshalom felé. Az új menetrend szerint új vonatok indulnak Győrből (5:16-kor, illetve 6:18-kor) Hegyeshalom állomásra, melyek csatlakoznak a Bécs felé közlekedő ÖBB elővárosi járataihoz, ezzel megkönnyítve a térségből Ausztriába ingázók utazását.

    Ütemes menetrend, több vonat a Bakonyba

    Győr és Veszprém között, az ország egyik legszebb vasútvonalán új menetrend szerint, minden korábbinál sűrűbben közlekednek a vonatok Pannonhalma, a festői Cuha-patak, Zirc és Eplény érintésével. Hétköznap a délelőtti időszak kivételével kétóránként, hétvégéken pedig egész nap kétóránként indulnak a vonatok. Ezek Veszprémben csatlakoznak csatlakoznak a Bakony InterCity-hez, a Göcsej InterCity-hez, Győrben pedig a Budapest felől és felé közlekedő Budapest-Bécs közötti EuroCity-khez.

    Győr és Bakonyszentlászló között a kétóránként közlekedő vonatokon felül sűrítővonatok is közlekednek, alkalmazkodva a Győrbe munkába és iskolába járók utazási igényeihez. Számos vonaton lesz nagy befogadóképességű kerékpárkocsi, így a bicikliszállítás is megoldott a kerékpározni vágyók számára a térségben.

    Az alábbi időpontokban indulnak majd a vonatok Győrből:

    5:13 Veszprémbe

    6:18 Veszprémbe

    6:50 Bakonyszentlászlóra, kizárólag munkanapokon

    8:13 Veszprémbe

    10:13 Veszprémbe

    12:13 Veszprémbe, kizárólag hétvégén

    14:13 Veszprémbe

    14:46 Bakonyszentlászlóra, kizárólag munkanapokon

    16:13 Veszprémbe

    17:25 Bakonyszentlászlóra, kizárólag munkanapokon

    18:13 Veszprémbe

    20:20 Bakonyszentlászlóra

    22:46 Bakonyszentlászlóra

    Ez az új menetrend azt jelenti, hogy a Cuha-völgy innentől kezdve hétvégente két óránként elérhető lesz vonattal, csúcsidőben pedig Bakonyszentlászlóig minden településre óránként el lehet jutni. Természetesen ugyanez a szolgáltatás biztosított visszafelé is.

    Győrből egészen Pécsig vonatozhatunk minden nap

    2020 decemberétől Helikon InterRégió néven új vonat köti össze Kaposvárt számos balatoni, nyugat- és észak-dunántúli városokkal, Fonyóddal, Balatonfenyvessel, Keszthellyel, Tapolcával, Sümeggel, Celldömölkkel, Pápával és Győrrel. A modern, alacsonypadlós Desiro motorvonatok egész nap kétóránként közlekednek Kaposvár és Győr között. Áprilistól naponta egy vonatpár, illetve egy pénteki vonat hosszabb útvonalon, Győr és Pécs között közlekedik mindkét irányban, ezáltal a dél-dunántúli régióból a Balaton könnyen elérhetővé válik. Egész évben naponta közlekednek vonatok Pécs és Kaposvár, valamint Pécs és a Balaton (Fonyód) között a rövid eljutási idejű Helikon IR vonatokkal. A kisebb utasforgalmú megállóhelyek forgalmát személyvonatok biztosítják, melyek a kaposvári utazási igényekhez (iskolába és munkába járók) alkalmazkodva közlekednek.

    A Győr-Pápa-Celldömölk-Tapolca-Keszthely-Balatonszentgyörgy-Kaposvár útirányon át Pécsig közlekedő Helikon InterRégió vonatok, minden nap 15:11-kor, valamint péntekenként 7:11-kor és vasárnaponként 13:11-kor és 17:11-kor indulnak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában