szakképesítést nem igénylő

2021.03.23. 06:52

Túlterhelés a járványban – Önkénteseket vár az orvosi kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete

Önkénteseket képezne ki a Covid-osztályokon nem szakképzett ápolási feladatokra a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete. Dr. Szijjártó László elnök a Kisalföld érdeklődésére hétfőn elmondta: többen jelentkeztek a programra és a kórházak is nyitottak a lehetőségre.

D. Pusztai Andrea

20210312 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Koronavírus elleni oltás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

Fotó: Illusztráció/MWarchv

„A Covid-osztályokon szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés. Kevés az ápoló és ők is egyre jobban kimerülnek. A következő hetekben ez fokozódni fog. A betegek ellátását nagyban segíthetnék motivált, a speciális feladatokra kiképzett, fegyelmezett és megbízható laikusok. Szervezetünk készített egy képzési programot, tréninggel” – a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének Facebook-felhívására már az első nap voltak jelentkezők és többen érdeklődtek.

Keresik a további lehetőségeket

– Két kórház vezetőjét kérdeztük meg, hogy alkalmaznának-e, fogadnának-e általunk képzett önkénteseket szakképesítést nem igénylő feladatokra, és azt a választ kaptuk, hogy igen, érdekelné őket – mondta dr. Szijjártó László elnök a Kisalföld érdeklődésére. – Konkrét megállapodást vagy szerződést nem kötöttünk, ezért is hirdettük meg úgy a projektet, hogy nem garantáljuk, hogy aki végez, azt az intézmények alkalmazni is fogják. A trénerek Covid-

ellátásban dolgozó orvos és ápoló kollégák lesznek, köztük valószínűleg én is.

Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron a járványügyi szabályoknak megfelelően legfeljebb tízfős csoportokban történne a felkészítés. E három város kórházában jöhet szóba az önkéntesség, mivel van Covid-osztályuk, de felmérjük az igényeket a csornai és a kapuvári kórházban is, továbbá megnézzük, milyen egészségügyi intézmények vannak még a megye területén, amelyek számolnának a lehetőséggel.

Biztosítanák a kontrollt

– Néhány óra alatt elsajátítható az a tudás, amelynek ismeretében egy motivált laikus is képes egyes, szakképesítést nem igénylő munkafolyamatok

ellátására. Csak olyan feladatokról van szó, amelyeket egyébként sokan otthon is elvégeznek hozzátartozóik ápolása során, tehát nem igényelnek ápolói szakképesítést. Azt természetesen vállaljuk, hogy kapcsolatban maradunk velük, hogy ha elkezdenek élesben teljesíteni, dolgozni, akkor biztosítsuk a kontrollt. Nagy szükség van segítségre, mivel nagyon kevés nővérre nagyon sok beteg jut, ami sem a betegbiztonság, sem az ellátási minőség szempontjából nem jó – tette hozzá dr. Szijjártó László.

Oltottak, gyógyultak és akik vállalják a veszélyt

A felhívás szerint nagykorú, lehetőleg fiatal, fizikailag, szellemileg és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen emberek jelentkezését várják, akik nagyfokú önuralommal, kitartással és alázattal képesek embertársaikon segíteni. Akik vagy védettek mert már oltást kaptak, vagy az elmúlt 6 hónapban bizonyítottan átestek a Covid-betegségen, vagy ha egyik sem az előzőekből, akkor vállalják a fertőzés veszélyét és ez esetben nem idősebbek 45 évesnél. Legalább általános iskolai végzettség szükséges. Jelentkezni rövid önéletrajzzal, motivációs levéllel, lehetőleg telefonos elérhetőség megadásával az alábbi e-mail-címen lehet: [email protected] (SPARTACUS=Szükséghelyzeti Protokoll Alapápolásban RészTvevő Covid Új-önkéntesek Számára).

Miből áll a képzés?

A szervezet honlapján közzétett információk szerint a képzés része: alapismeretek a Covidról; a védőfelszerelések helyes használata; Covid-betegek észlelése; vérnyomás-, oxigén-szaturáció-, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése; oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése; fekvő, ülő beteg itatása, etetése; alap-kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stresszhelyzetben; ágyazás, ágyneműcsere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában