Március 15.

2021.03.15. 11:36

Huszárjárással is tisztelegtek a forradalom hősei előtt Sopronban – fotók

A járványhelyzet ellenére sem maradtunk megemlékezések nélkül nemzeti ünnepünkön. Sopronban változatos formában, élőben és online is köszöntöttük március 15-ét.

kisalfold.hu

17.11 – Huszárok Sopronban

Korábban – Élőben és online is emlékeztek a forradalom hőseire Sopronban

Koszorúzással kezdődött az ünnepi megemlékezések sora Sopronban. A színház előtti Petőfi szobornál hétfőn délelőtt Farkas Ciprián polgármester, Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint az önkormányzat és a tankerület képviselői csendes főhajtás keretében helyezték el koszorúikat. A polgármester úgy fogalmazott: „Immár második éve, hogy rendhagyó módon, szűk körben emlékezünk meg a nemzeti ünnepünkről. A szabadságharc idején a magyarság az elnyomás ellen küzdött, most pedig a világ sok országával együtt a koronavírus-járvánnyal szemben harcol. A forradalomnak és a védekezésnek is megvannak a hősei, erőt meríthetünk az összefogásból. Most is összekapaszkodva, egymásra odafigyelve, vigyázva érhetünk el sikert és legyőzhetjük ezt a nehéz helyzetet.”

A Petőfi Színház társulata online verses összeállítással és a Mindörökké Júlia előadás alapján készült tévéjáték internetes elérhetőségével tisztelgett március 15-e és hősei előtt. Az irodalmi műsort délelőtt tíz órától az intézmény közösségi felületein és a Sopron Televízióban lehet követni, a film pedig este tíz óráig nézhető meg a Pro Kultúra YouTube csatornáján.

Délután egy játékos kalandozásra hívják a soproni családokat. A „12 pontot” érintő belvárosi sétát 14 és 18 óra között lehet teljesíteni olyan helyszínek érintésével, melyek a reformkori Sopron és az 1848-as idők emlékét idézik. A lényeg az emlékezésen és a múltidézésen van, összekötve egy egészséges sétával a csodaszép soproni belvárosban. A programban közreműködnek a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület katonái és paripái, akik a nap folyamán a belvárosban „járőröznek”. A menetlevelet a Liszt Központ előtti teraszon kapják meg az érdeklődők, a 12. állomás pedig az Orsolya téri Huszármúzeumnál ér véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában