Modern Városok Program

2021.02.26. 11:26

Új gátat építenek a győri strandnál – galéria

Megkezdődött a győri Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő fejlesztése a Modern Városok Program keretén belül tavaly év végén, melyre 21,3 milliárd forint állami forrást különítettek el. A beruházáshoz árvízvédelmi fejlesztés is kapcsolódik. A védmű új, hosszabb, a Jedlik híd jobb parti hídfője és az élményfürdő meglévő árvízvédelmi fala közötti 340 méteres nyomvonala a jelenlegi hullámtérben, az áramlási holttérben helyezkedik majd el. A fürdő megújulásáról többször írtunk már, ezúttal a leendő árvízvédelmi töltésre voltunk kíváncsiak. Amit jelenleg láthatunk, még csak az előkészítés, a rombolás után azonban jöhet az építkezés.

Gyurina Zsolt

2021.02.24.Gt a frdnl.Kpriport az ptkezsrl.Gyr.Rba Quelle.Fot:Huszr Gbor,Kisalfld

Forrás: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Monstrum születik

Épül a gát a győri fürdőnél: napos tavaszi időben lépünk be a kordonok övezte építési területre, a kivitelező munkatársai kalauzolásával. Az első, ami szembeötlik, egy hatalmas gödör: a régi ötvenméteres medence alján, pontosabban annak maradványain dolgozik egy markoló, az utolsó kiálló vasakat harapja ki a földből.Kissé távolabb hullámvonalban kanyarodó piros karók mutatják, hogy merre vezet az új gát. Az új árvízvédelmi töltés 340 méter hosszan húzódik majd. Stabilitását 14.800 köbméternyi föld adja majd, támaszt nyújtva két oldalról. Jókora monstrum születik: a föld alatt tízméternyi, a föld felett 3,5 méternyi helyszínen öntött beton védi majd a strandolókat a Mosoni-Dunától. Megfogja a legmagasabb árvizet is.

Három kulissza az átjárhatóságért

A feltúrt, nedves földön láncos kotró magasodik előttem fel az égbe, sok emelet magasba: a speciális mélyalapozási munkákra érkezett a helyszínre. A munkát december 15-én kezdték. Csak az új gát elkészülte után lehet eltüntetni a régi, az egész Sziget városrészt védő gátat és kezdeni az építkezést az addigi árterületen; a terv szerint július 15-én. Addig elbontják, illetve részben már elbontották az ósdi csúszdát, a régi versenyuszodát, az értéktelen épületeket. Az új gát a fürdő épületének sarkától a Jedlik hídig fut majd. Lesz benne három kulissza, vagyis kijáró – egy négy és két darab kétméteres –, amelyeket szükség esetén mobil gátakkal lehet elzárni. Az előtöltésben, nagyjából a Püspökvárral szemben platószerűen színpadot hoznak létre.

Tízezer köbméter beton

A Modern Városok Program részeként 23 milliárdból épülő vízi élménypark átadásának tervezett határideje 2023. április 15. A projekt kivitelezési része 19,6 milliárd forintba kerül. Az Euro Generál Kft. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. konzorciumának együttműködésében megvalósuló projekt első fejezetében arrébb rakják a gátat, az így nyert, árvíztől védett területen hat-hét medence kap helyet. Épül egy új uszoda 50 méteres medencével és tanmedencével, kiszolgálóépületekkel, büfével, kétszintes parkolólemez és parkoló 500 autónak. Emellett felújítják a Rába fürdő gépészetét, burkolatát, egy folyosóval pedig összekötik a Rába Quellét a gyógyászati részleggel, ami a fürdővendégek régi vágya volt. A nevezetes szódásszifon-csúszda nagyjából a sátras uszoda innenső felén kap majd helyet. Odapillantva megállapítom, hogy jelenleg még hatalmas földhalom áll a helyén.

Áttaposunk a traktornyomokon, éppen egy szennyvíz-vezetéket váltanak ki a mesterek egy árokban munkálkodva. Az építés során 10 ezer köbméter betont építenek be, 20 ezer köbméter földet mozgatnak meg a régészeti szakfelügyelet munkatársainak figyelő tekintete mellett. A 63 fokos termálvízzel fűtik majd a létesítményeket, a medencéket, illetve két lépcsőben ezt hűtik vissza, hogy a strandolni vágyók ne főjenek meg.

Húszezer köbméter földet mozgatnak meg a régészeti szakfelügyelet munkatársainak figyelő tekintete mellett. Fotók: Huszár Gábor

Megmarad a jegypénztár

Megmarad és az utolsó szögig felújítják, megszépítik a műemlékvédelem alatt álló a Hajós Alfréd-házat, annak gépházát, de még az egykori lapos tetős jegypénztárat is. A 90 éve épült, rossz állapotú Hajós Alfréd-ház a gáton kívül áll, így földszintjét kibontják, hogy a folyó magas vízállása esetén se essen benne kár. A Cziráky-medence egyharmadát levésve, a maradékot feltöltve ugyancsak a gát folyó felőli részén helyezkedik el az úgynevezett spray-park és a száraz játszótér.

A sürgő-forgó gépek társaságában deszkákkal körbevett fák élvezik az első tavaszi napsütést. A fák megóvása mindig egy beruházás sarkalatos pontja. Ezúttal is kellett kivágni fákat, de nagyon óvták őket: csak azok a példányok estek áldozatul, amelyeknek okvetlenül muszáj volt. Persze mire az első vendégek igénybe vehetik a szolgáltatásokat, körülbelül két és fél múlva, addigra itt minden zöldbe borul: a beruházás része a komplett fásítás és füvesítés, a tájépítészet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában