Súlyos környezetkárosítás

2021.02.19. 05:49

Több tucatnyi liter olajjal szennyezték a Pándzsát Győrben – videó, fotók

Horgászok januárban és februárban is fotózták, videózták, ahogy olajra utaló, úszó foltok csordogálnak a Pándzsa győri szakaszán. Múlt héten a szennyezés eredetét is megtalálták, majd értesítették a hatóságokat. A vizsgálat jelenleg is folyik környezetszennyezés ügyében.

Szeghalmi Balázs

Pár Róbert annál a lefolyónál, amelyből múlt héten ömlött az olajos folyadék a Pándzsába.

Fotó: Csapo Balazs

A Holt-Marcalon át Rábába

A Pándzsa dimbes-dombos vidéken, Győrasszonyfa és Tarjánpuszta szomszédságában ered. A patak a forrásától északnyugati irányban halad, érinti Ravazdot, Pannonhalmát, Écset, Nyúlt, mielőtt a kisalföldi megyeszékhelyen a Holt-Marcalon a Rábába torkollik. A Pándzsa széles kanyarral ér Győr egyik utolsó klasszikus családi házas övezetébe. Kismegyer után Szabadhegy a „következő megálló”. Itt, az egykori Domus központ melletti szakasznál történt a szennyezés.

Megtalálták a szennyezés forrását

„Régóta gyanítjuk, hogy olajat öntenek a Pándzsába. A helyszínen már a mederiszapban is észleltük az olajos szennyeződést. Január 15-én az egyik tagtársunk rögzítette a patak felületén úszó foltokat. Múlt héten a forrást is megtaláltuk. Az egykori Domus telep felőli lefolyóból literszámra engedték az olajos, vegyi eredetű anyagot a Pándzsába. Videót is készítettünk erről” – kezdte Pár Róbert, a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének elnöke. A civil szervezet kezelésében áll a Pándzsa szennyezéstől érintett alsó győri szakasza és a Holt-Marcal is.

Egyetlen liter olaj ezer liter vizet károsíthat

Mekkora mennyiségű olajat engedhettek a Pándzsába? – kérdeztük. „Múlt héten több tucatnyi liter olajos folyadék – a motorolajokra jellemző szivárványos szín egyértelműen látszott a patakban – folyt a természetes vízbe. Egyetlen liter olaj akár ezer liter víznek árthat. A helyi horgásztársadalmat felháborította a felelőtlen környezetszennyezés.

Halpusztulásra utaló nyomokat ugyan nem találtunk, de mindenki félti az itteni élő világot. A szivárványos ökle hazánk különleges, védett hala; utóbbi jelentős állományának lakhelye a Pándzsa. Ráadásul az összes faj kedvelt ívó, azaz szaporodási helye a patak ezen része” – mondta Pár Róbert.

Az úszó foltok a Pándzsán.

Folyik a vizsgálat

A Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének elnöke hozzátette: több horgásztársuk és a Megyei Horgászszövetség ügyvezető elnöke is bejelentést tett a szennyezésről a Vízügynek, a Katasztrófavédelemnek és a rendőrségnek.

„Az érintett hatóságok a bejelentést követően rövid időn belül kivonultak és megkezdték a szennyező anyag vizsgálatát, valamint a környezetkárosítás eredetének felderítését. Bízunk benne, hogy sikerrel zárul a munkájuk, s többet senki sem vetemedik arra, hogy ész nélkül szennyezze a Pándzsát” – zárta szavait Pár Róbert. Amint lesznek konkrét eredmények, hírt adunk a hatósági vizsgálatról.

Pár Róbert annál a lefolyónál, amelyből múlt héten ömlött az olajos folyadék a Pándzsába. Fotó: Csapó Balázs

Közéredű közlemény: vízszennyezések bejelentése

„Igazgatóságunk alapfeladatai közé tartozik működési területén a vízminőségi kárelhárítási feldatok elvégzése, melynek maradéktalan ellátása érdekében fontos, hogy a leghető leghamarabb értesüljön az ilyen jelenségekről” – írja közleményében az ÉDUVIZIG.

Mindezek érdekében ezúton kérik a lakosság együttműködését, hogy amennyiben vízfolyásainkon, tavainkon a felszínen úszó szennyező anyagokat vagy akár halpusztulást, valamint a víz állapotának hirtelen, gyors megváltozását (víz színének, szagának változása, habzás, halak szokatlan viselkedése) tapasztalja állampolgári kötelezettségének eleget téve mielőbb szíveskedjen értesíteni igazgatóságunk állandó műszaki ügyeletét a +36-30/959-4388 számon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában