Mozgalmas évet zártak

2021.02.03. 10:16

Nagy az igény a kimlei telkekre

A járványügyi helyzet ellenére mozgalmas évet zárt Kimle: a helyi önkormányzat huszonkét pályázatot koordinált tavaly, ebből több le is zárult, de az idei esztendőre is jut bőven teendő.

Mészely Réka

A kikötő fejlesztését folytatjuk – ígéri Eller Gizella kimlei polgármester.

Fotó: Kerekes István

Eller Gizella kimlei polgármestert kértük a tavalyi év összefoglalója mellett idei előretekintésre.

– Az ipari parkunkban régóta kínáltunk eladásra telkeket: most két, összesen tizenegyezer négyzetméternyi területet sikerült értékesíteni egy fémipari és egy építőipari cégnek. A korábban már eladott területek mellett három napelemparkkal hosszú távú bérleti szerződést kötöttünk, így lezárhatjuk az ipari park kialakítására korábban elnyert pályázatot – avat be a polgármester.

Mint mondja, 2020-ban 22 pályázatot koordináltak, ebből 4 nem nyert csupán. A Magyar Falu Program keretében 7 sikeres pályázatuk volt, így tudtak a tanyagondnoki szolgálat számára kisbuszt vásárolni 11,5 millió forintért, a novákpusztai kultúrház felújítására nyertek 20 millió forintot, 7,7 millió forintból újították fel az orvosi rendelőt: cserélték a gázkazánokat, radiátorokat, tetőfelújítás történt, belső festést végeztek, falakat burkoltak és informatikai eszközöket vásároltak. 5 millió forintot nyertek közterület-karbantartásra szolgáló gépekre.

A kikötő fejlesztését folytatjuk – ígéri Eller Gizella kimlei polgármester.
Fotó: Kerekes István

Márciusban a 13 millió forintos pályázati támogatást 5 millió forinttal kiegészítve újítják fel az 1994-ben átadott kerékpárutat a Fő út mentén, az térkő burkolatot kap. Ezzel egy időben önerőből az ABC és a Pacsirta utca között a járda is megújul, folytatva a tavaly megkezdett járdafelújítási projektet.

A horvátkimlei óvoda 5 millió forintos támogatásból udvari játékokat és új kerítést kap új nyomvonalon. Mellette ugyanis utca nyitása folyik, ahonnan a temető is megközelíthető lesz autóval. Tizenhét telket alakítanak ki, ezek részben önkormányzatiak. A telkekre nagy az igény, vonzó a település a fiatalok számára, ezért tervezik már az új utca folytatását. A falu megvásárolja az évek óta üresen álló horvátkimlei plébánia épületét: az 5 millió forint pályázati támogatást telekcserével és további 5 millió forinttal egészítik ki Baán Miklós felajánlásából, ő a ciklus idejére lemondott alpolgármesteri tiszteletdíjáról a ház vétele és felújítása javára. Az ingatlant a tervek szerint közösségi célokra használják majd, akár zenekari, énekkari próbákra, kisebb rendezvényekre. Eller Gizella arról is beszélt, hogy a mellette lévő tűzoltószertár bővítését is tervezik, erre keresik a forrásokat.

A horvátkimlei óvoda 5 millió forintos támogatásból udvari játékokat és új kerítést kap új nyomvonalon.
Fotó: Kerekes István

Interreg-pályázaton 100 ezer eurót nyertek a csónakház épületének tetőtér-beépítésére: ott turistaszállást alakítanak ki. A TOP turisztikai pályázat keretében kerékpáros-pihenőt hoztak létre az épület mellett, illetve a bútorok, kerékpárok, kiállítási és marketingeszközök beszerzése is megtörtént. Idén tervezik a látogatóközpont átadását, ezzel lezárul ez a projekt is. Hungarikum pályázaton térségi értéktár létrehozására nyertek támogatást a Szigetköz Natúrpark Egyesület számára, melynek székhelye a Magyar Natúrpark Szövetséggel a csónakház épületében van.

Idén tervezik még a novákpusztai temető bővítését is, a bekötőút és a járda tervei már elkészültek hozzá.

– Az elmúlt évek fejlesztései révén megújult három üresen álló, lepusztult önkormányzati épületünk, új funkcióval, megújult külsővel, parkosított környezetükkel a faluképet emelik. Kiemelt figyelmet fordítunk a természeti értékeinkre, a kikötő fejlesztését folytatjuk, a helyi védelem alatt álló három fasor 80 darab 90 éves gesztenyefájának az állapotfelmérését szakértőkre bíztuk, hogy megállapítsák, milyen módon tudnánk a veszélyessé vált fákat megmenteni.

A TOP turisztikai pályázat keretében épült futókörnek és fitneszeszközöknek nagy sikere volt karantén idején, nyáron már lehet kölcsönözni a pályázaton nyert kajakokat, kenukat is, és a túraszakosztály szervezését is elkezdtük. Bízunk benne, hogy hamarosan a karanténprogramok helyett (húsvéti locsolás, majális, idősek napja) a régi, sikeres rendezvényeink szervezésével foglalkozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában