Koronavírus

2021.02.20. 16:41

Megérkezett a Szputnik V vakcina megyénkbe – galéria a győri oltópontról

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház oltópontja a hét elején a C3 épületbe költözött. A könnyen megközelíthető, akadálymentesített földszinti helyen szerdán megkezdődhetett a 60 év fölöttiek oltása. Ennek menetéről és a hét tapasztalatairól dr. Fehér Rózsa főorvost, az oltóközpont vezetőjét kérdeztük.

Hécz Attila

2021.02.19. Oltópont Győr Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Éva 74 éves győri lakos, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

– Az oltópont mostani helyén hétfőn kezdődtek meg az átalakítási munkák – mondta a főorvos. – Szerdától kezdődhetett meg a 60 év fölöttiek oltása, ami azt jelenti, hogy a Győrhöz tartozó 98 körzetből érkeznek hozzánk az idősek. A körzetekből a háziorvosok ajánlásával most a korcsoportnak megfelelően 6 és további 8 krónikus beteg érkezik oltópontunkra.

 

Pontosan érkeznek

Dr. Fehér Rózsa elmondta, hogy a krónikus betegek minden esetben a Pfizer/BioN­Tech vakcinát, míg a többiek a Gam-Covid-Vacot, ismertebb nevén a Szputnik V-t kapják. A Pfizer 787, míg a 163 ampulla Gam 815 60–74 éves idős igénylő oltására elegendő. –A Gam-Covid-Vacról tudni kell, hogy –20 fokos hűtést igényel és két komponensből áll – jegyezte meg a főorvos.

– Most az első komponens beadása történik, és a tapasztalataink nagyon kedvezőek. Az oltásra minden jelentkező pontosan megérkezik, példásan viselik az oltás körülményeit és nagy bizalommal vannak az oltóanyag iránt. A háziorvosokat is köszönet illeti, mert remekül felkészítik pácienseiket, aláírt, jóváhagyott oltási nyilatkozattal engedik el őket. Számos helyen az önkormányzatok, polgármesterek segítik munkánkat és szervezetten, sok esetben saját maguk szállítják hozzánk az időseket településükről.

„Ennyi volt az egész?”

A hetvennégy éves Éva a győri Köztelek utcából érkezett az oltópontra.– Levélben regisztráltam a férjemmel együtt, de én előbb kerültem sorra – mondta. – Nem volt bennem izgalom, csak amennyi az orvosnál szokott lenni. Hat unokám és egy dédunokám van, akikkel szerencsére eddig is tudtam tartani a kapcsolatot. Nagyon szeretek utazni, és várom már, hogy újra útnak indulhassunk. Éva néni az oltás utáni pillanatban az ápolóra nézett és ennyit kérdezett: „Ennyi volt az egész?”.

A hatvanhat éves kajárpéci Zoltán nászasszonyával, a felpéci Ibolyával együtt érkezett az oltásra. A férfi interneten regisztrált az oltásra, míg a hölgy levélben. Mindketten hosszú évtizedek óta Kisalföld-előfizetők.

Kedves, korrekt személyzet

– Megvallom, nagyon izgultam az oltás miatt, de kellemesen csalódtam. Nem is fájt és mindenki nagyon aranyos volt. Hat unokám van és egy ideje kerüljük, megosztva tartjuk a családi együttléteket. Inkább vasárnaponként találkozunk, de remélem, nemsokára minden a régi lehet – közölte Ibolya.– Nekem öt unokám van, és szerencsére közel lakom hozzájuk, így szinte naponta láthatom őket – mondta Zoltán.

– Az oltástól különösebben nem tartottam, de a szervezettség, a személyzet kedvessége, segítőkészsége kellemes meglepetésként ért. A győri oltópont a hétvégén második adag vakcinával folytatja a szociális intézmények látogatását, jövő héten pedig tovább végzik a hatvan fölötti lakosság oltását.

A győri Éva néni nagyon szeret utazni, és reméli, nemsokára újra fog. Fotó: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában