17 megawat

2021.02.13. 08:20

Korszerűbb a távhőszolgáltatás Sopronban

A Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. a Hőközpont utca 3. szám alatti telephelyén lévő kazáncsarnokban modern, 17 megawatt hőteljesítményű, földgáztüzelésű kazánt telepített a meglévő korszerűtlen, szovjet gyártású, 24,2 megawatt teljesítményű fűtőolaj- és földgáztüzelésű kazán helyett.

Etzl Edgár

A beruházás költségének felét, 165 millió forintot a Széchenyi 2020 program pályázati forrásából, a másik felét a vállalat önerőből finanszírozta.

Varga Zoltán vezérigazgató elmondta, ez az elmúlt 15 év legjelentősebb fejlesztése a soproni távhőszolgáltatásban.

A holding több pedagógiai és más intézménynek, a kórháznak, valamint több mint 6500 lakossági fogyasztónak szolgáltat távhőt a város területén. Legnagyobb fogyasztójuk a GYSEV Zrt.

– Célunk, hogy egyre több fogyasztó csatlakozzon a rendszerhez. Törekvésünk alapja pedig az üzembiztos, korszerű

és hatékony működés, a régi kazán pedig már nem felelt meg a mai kor elvárásainak sem energiahatékonyság, sem üzembiztonság tekintetében – magyarázta a vezérigazgató.

A kazánház mellé új, két különálló füstgázjárattal rendelkező, húszméteres kéményt is telepítettek. Az új eszközök beépítése és az alap lefektetése a régi eszközök elbontása után kezdődhetett meg.

A kazánház elhelyezkedése és megközelíthetősége nem könnyítették meg a munkálatokat, az új kazánt és kéményt több daru összehangolt munkájával sikerült a helyére tenni. A projekt keretein belül a meglévő, 8 megawatt teljesítményű forróvíz-kazán alternatív égőjét is földgáztüzelésű égőre cserélték. A próbaüzem sikeres volt.

– Ezek a fejlesztések egyszerre szolgálják a soproni távhőszolgáltatás színvonalának javítását, valamint a korszerű technológiából adódóan, a csökkenő földgázfelhasználás és károsanyag-kibocsátáson keresztül a klímavédelmi célkitűzések megvalósítását – tette hozzá Varga Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában