járvány a rábaközben

2021.02.10. 06:46

Koronavírus – Kapuváron és Csornán ismét műtenek a kórházban

Újraindul az egynapos sebészet a Rábaköz két kórházában, Csornán és Kapuváron. Mindkét intézményben kialakítottak oltópontot.

Kustor Réka

A nappali kórház területén alakították ki az oltópontot Csornán – mutatta dr. Winiczai Zoltán intézményvezető. Fotó: Kustor Réka

– Várják az ellátásra váró betegek és a személyzet is, hogy visszatérjenek régi funkcióikba – kezdte az egynapos sebészet újraindulásáról dr. Winiczai Zoltán, a csornai Margit Kórház intézményvezetője. – A kapubejárónál a beléptetést átvállalta a katonaság. Korábban belső emberekkel oldottuk meg, gyógytornászok és az egynapos sebészet személyzete végezte a procedúrát. Elkezdődött egyfajta visszatérés a normális életbe – jegyezte meg.

A nappali kórház területén alakították ki az oltópontot Csornán – mutatta dr. Winiczai Zoltán intézményvezető. Fotó: Kustor Réka

A járvány előtti időszakban heti egyszer volt műtéti nap Csornán és átlagosan kétszer Kapuváron. Volt egy előkészületi és egy műtéti nap, valamint bizonyos betegeket éjszakára is bent tartottak megfigyelésre, tehát két napot tett ki hetente ez a fajta ellátás. Mindkét kórház alkalmazkodik a szükségletekhez, s ha kell, bővítik a műtéti napok számát, így reményeik szerint rövid időn belül behozható a várakozók ellátása. – A szakorvosok utalják be egynapos beavatkozásra az érintetteket, ők figyelik az előjegyzést és tartják velük a kapcsolatot. A beavatkozás előtt leteszteljük a betegeket, azt követően szabad az út a műtét felé – emelte ki a csornai kórházigazgató.

A munkafolyamatok kiegészültek, a nappali kórház területén Csornán és Kapuváron is oltópontot alakítottak ki. A kórházakra osztott regisztrált 80 éven felüliek oltásán már túl vannak a Pfizer készítménnyel. – Eddig minden ütemtervszerűen, a központi intézkedéseknek megfelelően halad – mondta dr. Benedek Zoltán, a kapuvári intézmény vezetője. – A dolgozók háromnegyedét beoltottuk, és amennyire tudunk, pluszoltóhelyek kijelölésével felkészülünk a tömeges oltásra – vetítette előre dr. Benedek Zoltán, aki kiemelte, hogy mivel egyre nagyobb rá az igény, szeretnék a nappali kórházat is mielőbb elindítani.

– A kapuvári kórházban évente 600–700 műtétet végzünk az egynapos ellátás keretében – mondta az intézmény vezetője, hozzátéve, hogy a szemészet, sebészet, traumatológia, urológia, gasztroenterológia és nőgyógyászati szakmákban indulnak újra műtétek, várhatóan márciustól.

– Az egynapos sebészet munkatársai jelenleg az oltóponton ténykednek, már elkezdtük az átszervezéseket. Bízunk benne, hogy zökkenőmentesen halad az ellátás, mindamellett, hogy az oltásokat is végezzük – zárta végül a kapuvári kórházigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában