A kormány még nem kötelezte el magát a lazítások mellett

2021.02.01. 19:22

Koronavírus – Ausztriában február 8-tól enyhítenek a korlátozásokon, szigorítják a határellenőrzéseket

Újranyithatnak az iskolák, üzletek, fordászszalonok, múzeumok.

kisalfold.hu

Bcs, 2020. december 2. Sebastian Kurz osztrk kancellr vdmaszkban rkezik a bcsi kancellri hivatalban, a koronavrus-jrvny miatt plexivegfal mgl tartott sajtrtekezletre 2020. december 2-n. MTI/AP/Ronald Zak

Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Ausztriában február 8-tól enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorításokon – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn. Szigorítják ugyanakkor a határellenőrzéseket.

Szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett újranyithanak az iskolák, továbbá a többi között a nem alapvető cikkeket árusító üzletek is.

A tantermi oktatásban csak negatív koronavírus teszttel vehetnek részt a diákok, akik ilyen teszttel nem rendelkeznek, azok online formában folytatják tanulmányaikat.

Az általános iskolák tanulói hétfőtől péntekig a tantermi oktatásban vesznek részt, és minden héten két teszt kötelező.

A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják, az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban. Pénteken valamennyi felső tagozatos tanuló távoktatásban részesül. A teszt ugyancsak kötelező a bejáráshoz. A felső tagozatos diákoknak kötelező lesz az FFP2 maszkok viselete.

Az üzletekben vásárlóknak kötelező lesz FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot viselniük, illetve korlátozzák a helyiségekben egyszerre tartózkodók számát. Élelmiszer boltokban továbbra is biztosítani kell a vásárlónkénti 10 négyzetmétert, míg egyéb üzletekben a 20 négyzetmétert a távolságtartási szabályok betartása érdekében.

A fodrászszalonok is újranyithatnak. Az ilyen jellegű szolgáltatásokat igénybe vevők esetében azonban kötelező lesz két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszt felmutatása.

A múzeumok is ismét fogadhatnak látogatókat.

Fennmarad az éjszakai kijárási tilalom este nyolc és reggel hat óra között.

Jelentősen megemelik a járványügyi szabályok megsértéséért járó büntetéseket.

Kurz egyben bejelentette, hogy jelentősen megszigorítják a határellenőrzéseket megelőzve a koronavírus mutációinak elterjedését az országban. A részleteket kedden teszik közzé.

Az osztrák kancellár figyelmeztetett, hogy az enyhítéseket senki se értelmezze úgy, hogy elmúlt a veszély. Mint mondta, a fertőzésszámok ismételt növekedése esetén visszaállítják a korlátozásokat.

Korábban írtuk:

Értesülések szerint a korlátozások tervezett feloldása keretében a többi között újraindulna a tantermi oktatás és a kereskedelem egy része, illetve ismét kinyithatnának a fodrászszalonok is.

Szigorításokra lehet számítani viszont a beutazások tekintetében olyan országok esetében, ahol különösen magas a fertőzöttek száma. A többi között ilyen országként merült fel Portugália. A határon át ingázók esetében pedig kötelező koronavírus-tesztet írhatnak elő.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke az ORF közszolgálati televíziónak ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kormány még nem kötelezte el magát a lazítások mellett. Sebastian Kurz néppárti kancellár ugyanis világossá tette, hogy az enyhítések esetén a fertőzöttek számának újbóli emelkedésével kell számolni. Rendi-Wagner szintén óvatosságra intett, utalva arra, hogy ha az iskolákon túlmenően terveznének nyitásokat, négy-hat héten belül egy harmadik hullám veszélye áll fenn.

Norbert Hofer, az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője pedig aggodalmát fejezte ki, hogy a szakértők jelentése szerint a koronavírus dél-afrikai, illetve brazíliai mutációi esetében a jelenlegi oltóanyagok csak korlátozottan hatásosak. Az FPÖ vezetője az APA-nak adott nyilatkozatában azonban kiállt a lazítások mellett, de párhuzamosan szigorú kísérő intézkedéseket sürgetett, így például FFP2-maszkok viselését az üzletekben.

Bécsben a tüntetési tilalom ellenére vasárnap ezrek tiltakoztak a járványügyi intézkedések ellen. A megmozdulások olykor erőszakba csaptak át, és számos résztvevő nem tartotta be az egészségügyi óvintézkedéseket. Csaknem 1800 feljelentés érkezett, tizenegy embert előállítottak, a kisebb összetűzésekben pedig öt rendőr könnyebben megsebesült – közölte Daniel Fürst rendőrségi szóvivő hétfőn.

Az osztrák belügyminisztérium szerint a hétvégén Tirol, Felső-Ausztria, Alsó-Ausztria, Stájerország, Karintia, Salzburg és Vorarlberg tartományokban is voltak őrizetbe vételek és feljelentések különböző megmozdulások kapcsán.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Ausztriában eddig 415 522 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7778-an hunytak el a betegség következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában