bevételek és kiadások

2021.02.25. 13:40

Kész Győr idei költségvetése – videós riport a 2021-es büdzséről

A városi költségvetés idei főösszege 67,1 milliárd forint, amelynek 36 százalékát, 24,1 milliárd forintot fejlesztésekre fordítják.

kisalfold.hu

20210128 Győr Dr. Dézsi Csaba András polgármester fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A tájékoztatót az idei büdzséről Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Szeles Szabolcs pénzügyekért felelős alpolgármester tartotta.

A tavalyinál mintegy 14 milliárd forinttal több pénzzel gazdálkodhat idén Győr

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: stabil gazdálkodást eredményez az idei évi győri költségvetés kiadási és bevételi főösszege, amely 13,6 milliárd forinttal több, mint a tavalyi évi. Ismertette: az elfogadott büdzsét 67,1 milliárd forint kiadási és bevételi főösszeggel tervezték, és 355 millió forint tartalékot képeztek. Hitelfelvétellel nem számolnak. A tavalyi évi maradvány 8,8 milliárd forint.

Az idei évre 20 milliárd forint iparűzési adóval, 3,6 milliárd forint építményadóval és 75 millió forint idegenforgalmi adóbevétellel számolnak. Ezek mintegy hárommilliárd forinttal maradnak el a tavalyi évi adóbevételektől. Az állami támogatás 9,1 milliárd forint, intézményi bevételekből pedig 3,8 milliárd forinttal számolnak. Az önkormányzati kiadások 42,1 milliárd forintot, az intézményi kiadások 25 milliárd forintot tesznek ki.

Fejlesztések

Dézsi Csaba András kiadásokat részletezve szólt arról is, hogy településfejlesztésre 7,3 milliárd forintot, városüzemeltetésre és egyéb fejlesztésre 3,4 milliárd forintot, a Modern városok program elemeinek megvalósítására pedig 13,4 milliárd forint fordítanak. A közösségi közlekedés biztosítására 1,5 milliárd forintot fizetnek a Volánbusz Zrt.-nek.

A polgármester hangsúlyozta, hogy nem volt egyszerű a költségvetés összeállítása, mert a számokat időről időre változtatni kellett a bevételkiesések és a jogszabály-változások miatt. Szeles Szabolcs (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondta: „olyan évet élünk, amikor nem lehet előre tudni a pontos kiadásokat és bevételeket, ennek megfelelően mindenki óvatosan számolt” a költségvetés összeállításakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában