A későbbiekben is próbára teszik majd a tűzoltók tudását, felkészültségét

2021.02.15. 14:41

Gyakoroltak, hogy élesben minden rendben menjen

Tűzoltóautók sorakoztak fel a napokban a régi malom területén. Szerencsére nem éles bevetésen voltak, életszerű szituációs gyakorlatokban tették próbára ismereteiket.

Kustor Réka

2021.02.12. Tûzoltó gyakorlatozás, Csorna, A magasból való személymentést is rekonstruálták a tûzoltók a szituációs gyakorlat során. Fotó: Kustor Réka, Kisalföld

Fotó: Kustor Réka

Együtt gyakorlatoztak a Rábaköz tűzoltói, hogy az éles beavatkozások, életszerű szituációk rekonstruálása révén hatékonyabbá váljanak a káresetek során. A részletekről Major Márk tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok számolt be.

– A csornai és kapuvári hivatásos tűzoltók három héten át hajtanak végre gyakorlatot Csornán, a régi malomüzem területén. A kiképzési tervünk részeként folyamatosan tervezzük a helyismereti foglalkozásokat és a szituációs gyakorlatokat az állománynak. Újdonságként a használaton kívüli létesítményekben is hajtunk végre gyakorlatot, melynek keretében megvizsgáljuk, változott-e eredeti rendeltetéséhez képest az ingatlan. Jelen gyakorlatot a csornai és kapuvári egységek hajtják végre tizenkét tűzoltó részvételével – vezette fel az előzményeket a tűzoltó alezredes, aki a két részre bontott gyakorlatra is kitért.

– Az első részben a helyismereti foglalkozás során helyi szakember segítségével a tűzoltók megismerték a malomüzem és környezete sajátosságait. A második részben feltételezett káreseti szituációt kellett végrehajtaniuk magasban történő sugárszereléssel és magasból való mentéssel. A gyakorlaton fontos volt a megfelelő taktika megválasztása és a gyorsaság. A megszerzett tapasztalatokat az értékelésen átbeszéltük.

A Rábaköz két állományának közös munkája itt nem ér véget. – Együtt tervezzük a begyakorló gyakorlatokat a kapuvári és csornai területeket érintve – mondta Major Márk, utalva arra, hogy a használaton kívüli létesítményekben a későbbiekben is próbára teszik majd a tűzoltók a tudásukat.

Major Márk elmondta még:

– Füstelszívó ventilátort kapott a kapuvári egység, a csornai is tervezi a beszerzését, ezáltal sokkal gyorsabbá válik zárt terekből a füst eltávolítása.

A tűzoltó alezredes végül a rögtönzött „bevetést” is véleményezte: – A gyakorlatot a helyszínen értékeltük, mely elérte célját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában