Síneken

2021.02.09. 06:14

Ébredeznek a sárga vonatok – A Regiojet szerelvények május végétől indulhatnak újra az Adriára, június közepétől Prágába

A cseh magántulajdonban lévő vasúti társaság, a Regiojet vezetői az elmúlt hónapok viharfelhői ellenére bizakodók, a tervek szerint több mint 100 ezer nyaralót visznek az Adriai-tenger partjára május végétől. A Budapestről Prága tartó szerelvénnyel szintén számolnak. Utóbbi vonatra három megyei állomáson (Győr, Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom) is felszállhatnak majd az utasok.

Szeghalmi Balázs

2020.07.31. Budapest A RegioJet nyitójáratának ünnepélyes fogadásán. A cseh magántulajdonú vasúttársaság naponta kétszer oda-vissza közlekedő vasúti járatot indított a Budapest-Bécs-Brünn-Prága útvonalon. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet

Forrás: Mediaworks-archívum

Fotó: Kurucz Árpád

Új horvát állomások

„A RegioJet idén nyáron is elindítja az éjszakai vonatait Horvátországba. A járatok összekötik Prágát, Pozsonyt és Budapestet Fiume-val, Splittel, sőt, Zágrábbal is” – kezdte Szigeti András, a RegioJet magyarországi partnerének, a Continental Railway Solution Kft.-nek az ügyvezetője.

Fürdővonatok

A pandémia idején minden turizmussal kapcsolatos információt egyelőre kérdőjellel kell kezelnünk, de az mindenképp jó jel, hogy a RegioJet is számol a nyári szezonnal. Tavaly Győr-Moson-Sopron megyében még fel lehetett szállni a sárga színű szerelvényekre Csornán, idén azonban biztos nem veszi célba az éjszakai fürdővonat a rábaközi kisváros állomását.

Az okokat firtató kérdésünkre Szigeti András úgy válaszolt: a jövőben inkább győri megállóban gondolkoznak a tengerpartra tartó vonat esetében, de erre biztosan nem kerül sor idén. A vonat Budapestről éjfél előtt indul Zágrábba, a tarifák nem emelkedtek 2020-hoz képest. A legolcsóbb menetjegyek ára most is 22 euró.

A RegioJet vonatai Horvátországba a tavaly nyári szezon során közlekedtek először, több mint 60 ezer utast szállítottak oda-vissza. Az átlagos kihasználtsága a vonatoknak 90 százalék feletti volt. Felvételünk a fiumei állomáson készült. Fotó: Csapó Balázs

Három megyei megálló

A RegioJet másik nagy, az Észak-Dunántúlt is érintő „dobását”, a Budapestről Bécsen át Prágába közlekedő szerelvényeket pár hét alatt meghiúsította a koronavírus rohamos terjedés tavaly ősszel. Utóbbi szerelvényekre három megyei állomáson, Győrben, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalomban szállhattak fel az utasok és a vonatot belföldi utazásra is igénybe vehették.

„A Budapest-Bécs-Prága vonalon jelenlegi elképzeléseink szerint június 13-tól indítjuk útnak a vonatokat újra. Kezdetben napi két pár szerelvény közlekedik majd. Amint az igények növekednek, átállunk napi négy pár vonatra, amelyek továbbra is kínálnak majd belföldi utazási lehetőséget” – tudtuk meg Szigeti Andrástól.

Tavaly augusztus végén kezdték a belföldi jegyértékesítést a Budapest-Győr-Mosonmagyaróvár-Hegyeshalom vonalon közlekedő RegioJet vonatokra. A koronavírus gyors őszi terjedése állította „parkolópályára” a sárga színű szerelvényeket. Fotó: Mediaworks-archívum

Tikettek

A RegioJet tarifái ezen a vonalon tavaly a következők voltak. Budapest és Győr között öt euróba, a főváros és Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom között hét euróba kerültek a menetjegyek. A kisalföldi megyeszékhely és a Lajta-parti város között két eurót kértek a legolcsóbb tikettekért.

Úton a sárga vonat. Fotó: RegioJet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában