Haza, szeretet, hűség

2021.02.04. 18:07

Centenáriumi zászlókat adtak át Ágfalván és Sopronbánfalván – galéria

Ágfalván és Bánfalván kitűzték a centenáriumi zászlókat, amelyekkel az 1921-es történelmi jelentőségű népszavazás előtt tisztelegnek. A soproni önkormányzat számos nagyszabású programmal készül az esemény megünneplésére a pandémia enyhülésével.

2021.02.04. Centenáriumi zászló átadása, Bánfalván Résztvevők: Stöckert Tamás, Városfejlesztési Bizottság, Sopron Mágel Ágost, Bánfalva képviselője Farkas Ciprián, Sopron polgármestere Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője Fényképek: Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Többségben voltak a magyarpárti voksok az 1921-es történelmi jelentőségű népszavazáson, amikor is eldőlt: Sopron és a környező nyolc település – Ágfalva, Balf, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk és Bánfalva – magyar marad. A századik évfordulóra emlékezve Farkas Ciprián, soproni polgármester a múlt héten kitűzte a Városháza homlokzatára a jeles alkalomból készült lobogót, amit a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tervezőgrafikus hallgatói terveztek. Tegnap Ágfalva és Bánfalva részére adták át a zászlókat.

- Emlékévvé nyilvánítottuk 2021-et, hiszen a magyar történelemben nyomot hagyott a száz évvel ezelőtt népszavazás. Az emlékezet zászlóját a környező településekre is eljuttatjuk Barcza Attila, országgyűlési képviselővel. Elsőként Bánfalván adjuk át a lobogót, igaz már nem önálló község, ezért az önkormányzati képviselők veszik át – részletezte a polgármester. Hozzátette, amint a járványügyi helyzet engedi számos nagyszabású programot terveznek Sopronban, hogy méltó módon ünnepelhessük meg elődeink döntését. Természetesen a legnagyobb esemény december 14-re várható, amikor is megtörtént a szavazás.

A zászló, amely a helyiek hűségét szimbolizálja kiemelkedő helyre kerül Bánfalván. – A bánfalviak nevében is mondhatom, hogy tisztelettel gondolunk az őseinkre, amit a lobogó fog demonstrálni. A helye a Hajnal téren lesz, hogy az itt járó fiatalok figyelmét is felhívja az elkötelezett honfitársainkra – nyilatkozott Mágel Ágost, önkormányzati képviselő.

A második zászlót Ágfalva kapta. Ugyan nem minden ember számára ünnepnap Ágfalván a népszavazás emléke, hiszen a község döntő többsége Ausztria mellett voksolt. Ennek ellenére minden évben leróják a tiszteletüket a jeles nap előtt. – Élnek még közöttünk olyanok, akik emlékeznek a múltra, és a vélemény különbségekre. Az új generációval ez felejtődik, és egyre inkább büszkék a végeredményre – fejtette ki gondolatát Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában