Ausztriai szigorítások

2021.02.03. 19:13

Ausztria kötelezővé teszi a koronavírus-tesztet és regisztrációs kötelezettséget ír elő az ingázók számára

Az ingázók érdekében levelet írt Burgenland tartományfőnökének Sopron polgármestere és országgyűlési képviselője

kisalfold.hu

A hegyeshalmi nagy határon gyér volt a forgalom Ausztria irányába. Péntektől itt is kérik az érintettektől az online regisztrációt.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Kerekes István

Barcza Attila országgyűlési képviselő és Farkas Ciprián polgármester is méltánytalannak tartja a magyar munkavállalókat érintő osztrák szigorításokat, ezért levelet írtak az ingázók ügyében Burgenland tartományfőnökének, Hans Peter Doskozil-nak. Arra kérik a tartományfőnököt, hogy „szakmai tapasztalatait, befolyását latba vetve segítsen abban, hogy az ingázók gördülékenyebben juthassanak el munkahelyükre” – fogalmazott közös levelében a polgármester és a képviselő.

Ahogy arról hétfőn mi is beszámoltunk, Ausztriában február 8-tól enyhítenek a korlátozásokon, azonban szigorítják a határellenőrzéseket.

Az osztrák szociális minisztérium szerdán délután közzétett beutazási rendeletéből pedig az derült ki, Ausztria kötelezővé teszi a koronavírus-tesztet és regisztrációs kötelezettséget ír elő az ingázók számára. Nekik a többi beutazóhoz hasonlóan hetente egy alkalommal regisztráltatniuk kell magukat, és egy hétnél nem régebbi antitest szűrésen alapuló, vagy úgynevezett PCR-teszteredményt is fel kell tudniuk mutatni.

Azoknak az ingázóknak, akik hetente egy alkalomnál ritkábban járnak Ausztriába, még a beutazás előtt regisztráltatniuk kell magukat. Bár a regisztrációs lehetőséget február 7-től teszik lehetővé, a nyilvántartásba vétel csak február 10-től lesz kötelező.

A többi Ausztriába beutazó embernek három napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk, illetve ezt az országba érkezve 24 órán belül pótolhatják. Fontos, hogy csak azokat a teszteket ismerik el, amelyeket szakképzett személyzet végzett.

A rendelet szerint, a Brit állampolgárok kivételes eseteket, mint például üzleti utakat leszámítva nem utazhatnak be Ausztriába, amíg az Egyesült Királyság járványügyi szempontból a kockázatos országok listáján szerepel.

Az uniós tagállamok közül a karanténelőírások figyelmen kívül hagyásával jelenleg csupán Görögországból és Finnországból lehet beutazni Ausztriába. További biztonságos országnak számít még Norvégia, Izland, a Vatikán, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea és Szingapúr. A járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok lajstromáról a fertőzöttek számának megugrása miatt lekerült Japán.

Ausztriában a járvány kitörése óta 418 283 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7902-en elhunytak a kórban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában