fejlesztés

2021.01.12. 14:38

Gazdaságélénkítő kormánytámogatásokat jelentett be Sopronban Szijjártó Péter

Versenyképességnövelő támogatásról szóló okiratokat adott át Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter tegnap Sopronban. A HEINEKEN Hungária Soproni Sörgyárat 270 millió, míg a visszapillantó tükröket gyártó, magyar családi tulajdonban lévő, Hirschler Glas Kft.-t 92,5 millió forinttal segíti a kormány.

kisalfold.hu

Fotó: Máthé Daniella

Fotó: Mathe Daniella

A magyar kormány versenyképességnövelő támogatási programja keretében segítséget nyújt a koronavírus járvány által hátrányosan érintett közép, és nagyvállalatok számára, amennyiben azok vállalják munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások végrehajtását. A HEINEKEN Hungária a Soproni Sörgyárban 540 millió forint értékben innovatív termeléskorszerűsítő és kapacitásnövelő beruházásokat valósít meg, amihez a Magyar kormány 270 millió forintos támogatást biztosít. Az erről szóló okiratot Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nyújtotta át az idén 125 éves vállalatnak, amely egyszerre büszke a hagyományaira és innovatív sörkülönlegességeire.

- A HEINEKEN Hungária a folyamatos innovációra és a fenntarthatóságra alapozza üzletpolitikáját. Az elnyert támogatással tovább erősíthetjük a versenyképességünket és a munkahelymegtartó képességünket egy gazdaságilag igen érzékeny időszakban – hangsúlyozta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója az okiratátadó ünnepségen. Hozzátette, a tavalyi év a koronavírus miatt bevezetett korlátozások miatt nehéz volt, a sörfogyasztás a vendéglátóhelyeken nullára csökkent. A cég ugyanakkor úgy döntött, hogy nem bocsátja el egyetlen munkavállalóját sem. Kitért arra is, hogy a soproni gyárban közel százféle terméket gyártanak és a Heineken világában a legmagasabb minőségű sört álltja elő, ezt a díjat tavaly kapták meg. A cég legutóbb 2018 tavaszán jelentette be, hogy kétmilliárd forint saját forrásból harminc százalékkal bővíti a soproni gyár kapacitását, mert az itt gyártott tradicionális lágersörök és sörkülönlegességek iránt megnövekedett a piaci kereslet. Nemzetközi célkitűzéseik között az egyik legfontosabb, hogy a világ legzöldebb sörgyártóik legyenek.

Szijjártó Péter miniszter beszédében kiemelte, a holland társaság vállalta, hogy megvéd 465 munkahelyet, emellett 85 százalékban hazai beszállítóktól vásárol alapanyagokat. Hozzátette, hogy a magyar vállalkozások közül több a Heineken globális hálózatába is beszállít. A hazai mezőgazdaság és a gazdálkodók is profitálhatnak a beruházásból majd, mert az árpát, a bodzát és a meggyet is Magyarországról szerzi be a cég, emellett a magyarországi komlótermesztés is egy a Heinekennel közösen elindított program segítségével indulhat újra.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy a járvány kezdete óta eddig 1434 vállalat 1676 milliárd forintnyi beruházást indított el. Ebből Győrt-Moson-Sopron megyében 42 vállalat ruház be 32 milliárd forint értékben, 11 ezer munkahelyet megvédve a kormány 13 milliárd forintos támogatásával. Kitért arra is, hogy a magyar és a holland gazdaság szoros együttműködést épített fel, hazánkban a tizedik legnagyobb beruházási közösséget a hollandok alkotják.

 

Szijjártó Péter hangoztatta, hogy a világjárvány okozta nehézségek még mindig jelen vannak, az „idén év elejére várt eufória is elmaradt”, a vakcinák „Brüsszel által koordinált beszerzése sokkal lassabban halad, mint ahogy azt ígérték” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „az ígért milliós, vagy százezres tételek helyett tízezrenként csöpögtetik az oltóanyagot az Európai Unió tagországaiban”. Ez megnöveli annak az igényét, hogy a kormány nemcsak nyugati, hanem keleti irányban is tárgyal oltóanyag beszerzéséről, hogy az érvényben lévő korlátozásokat mielőbb fel lehessen oldani – mondta.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a sörgyár és a város kapcsolata mindig is erős volt, a vállalat Sopron egyik legnagyobb foglalkoztatója.

A visszapillantó tükröket gyártó, több mint 120 éves, soproni székhelyű Hirschler Glas Kft. 185 millió forintos fejlesztéssel növeli kapacitását és a termékek minőségét. A beruházást a kormány 92,5 millió forinttal támogatja, így 67 munkavállalójukat tudják megtartani. A cég is tegnap kapta meg a támogatói szerződést a külgazdasági és külügyminisztertől, amit a család legfiatalabb generációját képviselő Hirschler Richárd, fejlesztési és beruházási vezető vett át.

„Magyarország a visszapillantó tükrök exportjában a világon a harmadik helyen áll, csak az Amerikai Egyesült Államok és Németország kivitele előzi meg a magyart, amiben jelentős szerepe van a magyar családi tulajdonban lévő, Hirschler Glas Kft.-nek” – mondta a cég fejlesztésének bejelentésekor

Szijjártó Péter.

Barcza Attila szerint bebizonyosodott, hogy a válság kezelésére a beruházásösztönzés a jó megoldás. Köszönetét fejezte ki, hogy a kormány jelentős segítséget nyújt térségünk fejlesztéséhez. Egyben arról is szólt, hogy az M85-ös gyorsforgalmi út építése folytatódik és ehhez kapcsolódóan elkészül az É-Ny-i elkerülő út is, ami megkönnyíti a város nyugati iparterületein lévő vállalkozások megközelítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában