A sziszeki elosztóponton 2–3 ezer jármű, 5–6 ezer ember fordul meg naponta

2021.01.11. 10:39

Győr-Moson-Sopron megyéből is érkezik segítség a földrengés horvát áldozatainak

Három kisteherautónyi adományt vittek ki a hétvégén megyénkből több millió forint értékben a földrengés sújtotta horvátországi régióba.

kisalfold.hu

2021.01.08.Kpen:Duschanek Pter, szlltjk a segtsget Horvtorszgba.Gyr.Fot:Huszr Gbor,Kisalfld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A december 29-i horvátországi, hét halálos áldozatot követelő földrengés hallatán megyei szervezetek, önkéntesek is adománygyűjtésbe kezdtek. Egy soproni, nemzetközi betegszállítással foglalkozó cég vezetője, Duschanek Máté a hétvégén járt az összegyűjtött adományokkal Horvátországban. Lapunkkal megosztotta tapasztalatait.

– Két szempont miatt is segíteni akartunk: határátlépés után nem kell karanténba vonulnunk, s most a három mentőautónk jórészt kihasználatlanul áll. December 30-án kiírtam a Facebook-oldalamra, hogy indulunk Horvátországba, és a következő napjaim azzal teltek, hogy fogadtam a telefonhívásokat – nyilatkozta a Kisalföldnek Duschanek Máté.

Sopronhorpácson és környékén egy hét alatt összegyűlt egy fél kisbusznyi adomány, a másik felét Győrben, egy kisebb adagot később Sopronban tettek hozzá. Matrac, kazán, ruhanemű, élelem szolgáltatta a csomag nagy részét. Duschanek Máté és kollégája végül egy tetőig rakott kisbusszal, utánfutóval és egy megrakott mentőautóval érkeztek meg Sziszekre, ahol a horvát hatóságok elosztóközpontot hoztak létre, nem messze a leginkább sújtott falvaktól.

A sopronhorpácsi Duschanek Máté dugig rakta járműveit az adományokkal.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Sorban állás az elosztóközpont előtt

A megyei adományokkal megérkező Duschanek Máté és kollégája odaérkezésükkor azt látták, hogy a teherautók sorban állnak a központ bejáratánál, de a külföldről érkezett szállítmányoknak elsőbbséget biztosítottak. A hatalmas csarnokban önkéntesek fogadják a járműveket, pillanatok alatt lepakolják és szortírozzák az árut, majd később ők osztják szét a rászorulóknak.

Telefonon beszéltünk Darko Tursic horvátországi református lelkésszel, misszió-előadóval, aki Sziszekben az adományok szétosztásának egyik koordinátora.

A férfi a Kisalföldnek elmondta, hogy szoros a kapcsolatuk Kópházával és környékével, Szlavóniában, Horvát-Baranyában pedig sok magyar nemzetiségű él, a református egyházban jelentős a számuk. Tursic édesanyja, felesége magyar, így tökéletesen beszéli a nyelvünket.

Huszonötezer hajléktalan

– Iszonyatos erejű volt a rengés, jómagam háromszáz kilométerre tőle voltam, az én házam is rengett. Az elmúlt két hétben ötszáz kisebb-nagyobb rengést regisztráltunk. Naponta az elosztóponton két-háromezer jármű, teherautó, autó és öt-hatezer ember fordul meg. Özönlenek az adományok a világ minden tájáról, így az önök megyéjéből is, nem lehetünk eléggé hálásak érte. A bajban újra megtapasztaltuk, hogy a magyar jóbarátja a horvátnak. Amire még a leginkább szükségünk volna, az villanymelegítő, mert körülbelül huszonötezren váltak most hajléktalanná a tél közepén. Híján vagyunk szállásnak is, jelenleg sátrakban, konténerházakban húzzák meg magukat az emberek, mire minden felépül, hosszú évek telnek el. Viszont egyelőre még nincs értelme építkezni, hiszen nem tudjuk, mikor mozdul meg újra a föld.

Testvértelepülésnek gyűjtöttek

A jelentős horvát nemzetiség által lakott Kópházáról az összegyűlt tisztálkodási szereket, higiéniai eszközöket és tartós élelmiszert a szombathelyi gyűjtőponthoz küldték tovább. Testvértelepülésük, Buševec közel fekszik a földrengés epicentrumához, ezáltal az ott élők súlyos károkat szenvedtek. A segítségnyújtásra megmozdult egész Kópháza és hatalmas mennyiségű meleg ruhát, cipőt gyűjtöttek össze a károsultaknak, több mint egymillió forint pénzbeni támogatást sikerült gyűjteniük, tudtuk meg. A helyi segélyszállítmányt az önkormányzat utánfutós autójával szállították el Buševecre vasárnap hajnalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában