A "legnagyobb magyarhoz" méltó emlékhely születik

2021.01.22. 18:20

Megújul a nagycenki Széchenyi-kastély

Ünnepélyes keretek között helyezték el az időkapszulát és alapkövet a Széchenyi-kastély turisztikai fejlesztésének indulása alkalmából pénteken Nagycenken. Nem csak az épületek és a park újul meg, minden generáció számára érdekes, komplex kiállítási anyaggal bővül az örökségi helyszín.

Etzl Edgár

2021.01.22. Megújul a nagycenki Széchenyi kastély. Kassai Zoltán FÉSZ vezérigazgató Lévai Imre ZÁÉV főmérnök Khaut András FÉSZ igazgatósági elnök dr. Virág Zsolt miniszteri biztos Glázer Tamás, NÖF Nonprofit Kft. Ügyvezető igazgatója Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője Egresitsné Firtl Katalin Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Ügyvezető asszonya

Forrás: Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

A Nemzeti Kastélyprogram következő, nagycenki projektjének alapvető célja, hogy az idén 230 éve született “legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István örökségeként egy olyan méltó nemzeti emlékhelyet hozzanak létre, ami a korábbiaknál versenyképesebb kulturális és turisztikai vonzerőt hordoz magában. A beruházást 2,5 milliárd forint európai uniós, valamint több mint 320 millió forint hazai forrásból finanszírozzák.

Az eseményen dr. Virág Zsolt miniszteri biztos részletesen ismertette a hely történetét és bemutatta a kastélyban tervezett jövőbeli kiállításokat. A leendő attrakciók közül kiemelte Széchenyi István dolgozószobáját, és felesége, Crescence lakosztályát.

– A modern múzeumok interaktivitását és személyességét szolgálja Lunkányi Jánosnak, a gróf nevelőjének, és későbbi jószágkormányzójának alakja, aki vissza-visszatérően megjelenik a kiállítás meghatározó pontjain – mondta.

 

- Az Öregkastélyhoz csatlakozó Széchenyi-szárny, a Virágház és a kastélypark mellett megújulnak a Pandúrházak is. Utóbbiaknál kap helyet a a vendégbejárat fogadótérrel, pénztárakkal és kávézóval – számolt be a kastélyhoz tartozó felújításokról Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője hozzátette: a most induló fejlesztésnek köszönhetően megújuló Széchényi-örökséghelyszín a régió kulturális turizmusát újszerű élményekkel fogja gazdagítani.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a kastély történelmi jelentőségű fejlesztésének vezérelvét Széchenyi István és családja által képviselt szellemiség adja. A hamarosan megújuló örökség minden generáció számára befogadható módon ismerteti meg a gróf, és családja életének, és közéleti szerepvállalásának legfontosabb pillanatait.

A beszédek után a megszólalók a kivitelező FÉSZ Zrt. és ZÁÉV Építőipar Zrt. képviselőivel együtt időkapszulát engedtek a föld alá, majd elhelyezték fölötte a fejlesztés kezdetére emlékeztető alapkövet. A felújítási munkálatok befejezése 2022. őszére várhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában