A segítség legyen természetes

2021.01.05. 07:46

Kisalföld Év Embere – Kovács Albert hegymászó rács mögé juttatott egy pedofil kukkolót

Jobban örült volna, ha újabb expedíciói miatt díjazzuk, de erre sajnos 2020 nem adott lehetőséget a győri hegymászónak. Kovács Albert rács mögé juttatott egy pedofil kukkolót, tettével méltóvá vált a Kisalföld Év Embere díjra.

Pozsgai Kitti

Kovács Albert a Kisalföld Év Embere díjjal. Fotó: Nagy Gábor

Fotó: Nagy Gábor

Kovács Albert győri hegymászó jobban örülne neki, ha tettét nem emelnék ki díjjal, hanem mindenki számára természetes és hétköznapi dolog lenne. Mint emlékezetes, az Ibex falmászó terem egyik tulajdonosa nyáron, az Aranyparton fülelte le azt a férfit, akiről kiderült: évek óta vadászott kislányokra, akikről titokban készített felvételeket. A pedofil kukkolót rács mögé juttató Kovács Albertnek több száz szülő adhat hálát, bár azt még pontosan nem tudni, hogy a férfi kereskedett-e a felvételekkel.

Egyvalami biztos: Győr egy fokkal biztonságosabb lett Albert határozott fellépésének köszönhetően.Mi úgy gondoltuk, méltó a Kisalföld Év Embere címre, ő továbbra is állítja: „ez alap” és jobban örült volna, ha hegymászó eredményei miatt kerül 2020-ban címlapra. Azt már csak mellékesen áruljuk el róla, hogy számára mások megsegítése tényleg a legtermészetesebb dolgok közé tartozik, szerinte nincs annál fontosabb, mint hogy odafigyeljünk egymásra.

Örömmel vette át a díjat Varga Ottó főszerkesztőtől, de rögtön hozzá is tette, jobban örülne, ha nem kellene az ilyen dolgokat külön díjazni, hanem mindenki számára természetes lenne, hogy odafigyelünk egymásra, és ha kell, avatkozzunk közbe.

Az Év Embere díjat Varga Ottó főszerkesztőtől és Pozsgai Kitti újságírótól (a felvétel jobb szélén) vette át Kovács Albert, aki azt szeretné, ha az övéhez hasonló cselekedetekért nem járna külön elismerés. Fotó: Nagy Gábor

Így tett ő is, még augusztusban, amikor az Ibex falmászóterem táborozóit vitték kollégái­val az Aranypartra hűsölni.

– Az a férfi közvetlenül mögöttünk táborozott le, figyelte a gyerekeket és minket is – idézi fel Albert a történteket.

– Amikor két kislány bement az öltözőkabinba, ő már ott állt és valamit megigazított a földön. Nem volt életszerű ez a mozdulatsor, erre figyeltem fel, és oda is mentem megkérdezni, hogy mi dolga van az öltöző mögött. Felvette a sapkáját a földről, amit elkértem tőle, egy kamera volt benne. Hívtuk a rendőröket, addig nem hagytuk elmenni, a gyerekeket pedig biztos távolban tartottuk, nem kellett, hogy hallják, mi történik. Azt sem szerettem volna, ha a lányok megijednek a történtektől.

Végig higgadt maradt, és éppen ez az, ami miatt példaértékűvé vált a cselekedet. Nem kiabált, nem gerjesztette a feszültséget, ezzel a rá bízott gyerekeket nemcsak a rutinos pedofiltól, de a felesleges félelemtől, riadalomtól is megóvta. A táborozók és a strandolók csak annyit láttak az egészből, hogy az edző valakivel beszélget.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekek merjenek segítséget kérni. Hogy az a felnőtt, aki segít, ne keltsen benne félelmet a fellépésével. Ha én ott nekiállok kiabálni, hőbörögni, a gyerekek tőlem is megijednek. Ezt mindenképpen el kell kerülni – emelte ki Kovács Albert a segítségnyújtás mikéntjének fontosságát.

Albert az átlagos hétköznapokban sem fordítja félre a fejét. Ha kell, otthagyja a mászóversenyt, hogy segítsen kereket cserélni, szemetet szed, és mászóedzés közben is nagy hangsúlyt fektet a gyerekek személyiségbeli fejlődésére.

– Csak azt kellene mindenkinek tudatosítani magában, hogy mi vagyunk Győr. Egyenként és együtt is mi tesszük azzá, ami. Tényleg örülnék neki, ha nem kellene külön felhívni a figyelmet arra, mennyire sokat számít a hozzáállásunk a környezetünkhöz, amiben élünk.

Albertnek nehéz volt a 2020-as év, melynek nagy részében zárva volt (és jelenleg is zárva van) az elsődleges bevételként szolgáló mászóterme, ráadásul az expedíciózást is ki kellett hagynia.

– Nagyon hiányoznak a hegyek, az az én igazi közegem, ott érzem otthon magam. Nem nyitottak meg a hegyek, így nem tudtunk menni mászni. Ez egy ilyen év volt. Sajnos egy hegymászó életében egy év kihagyás nagyon sokat vet vissza, de pozitívan nézek a jövőbe, nem tévesztem szem elől a célomat, szeretném megszerezni a Hópárduc címet és 2021-ben nem hagyom ki az expedíciózást – mondta Kovács Albert.

Csak azt kellene mindenkinek tudatosítani magában, hogy mi vagyunk Győr. Egyenként és együtt is mi tesszük azzá, ami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában