Próbaüzem után márciustól már áramot termelhet

2021.01.27. 08:25

Bíznak a napelemparkban Dunaszentpálon

Az ötlettől a megvalósításig három év telt el, végül alig három hónap alatt épült fel a napelempark, amely több területen is hozzájárul Dunaszentpál fejlődéséhez.

Sperling Krisztina

Csontos Attila polgármester: ennél jobb újrahasznosítása egy volt szeméttelep területének nem is lehetne.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Hosszú előkészítést követően elkészült a dunaszentpáli napelempark. A kivitelezés 2020. október 8-án kezdődött a földmunkákkal, a hónap végére pedig a területet körülhatároló kerítést is felállították. A napelemcellák november elején érkeztek meg, a telepítésükhöz szükséges cölöpöket december elején, egy hét alatt ütötték le a földbe. Ezt követően építették ki azt a vezetékrendszert, ami a megtermelt energiát eljuttatja az elektromos hálózatba. A napelempark végül január közepére készült el, a próbaüzem után várhatóan már márciustól termelheti az áramot.

A park ötletével három évvel ezelőtt kereste meg Dunaszentpál önkormányzatát és még néhány környékbeli települést egy vállalkozó. Saját beruházású naperőmű építéséhez kerestek bérelhető területet. A beruházó több mint tíz naperőművet telepít saját forrásból, az önkormányzat a területet biztosítja hozzá – mondta el Csontos Attila, Dunaszentpál polgármestere. Hozzátette, hogy jelenleg nagy teljesítményű energiatárolók telepítéséről tárgyalnak velük, ami lehetővé teheti az itt megtermelt áram helyi felhasználását is.

Az egykori szeméttelep területén, 1,2 hektáron épült fel a napelempark Dunaszentpálon.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Több okot is találtak arra, miért érdemes Dunaszentpálnak befogadnia a napelemparkot. Az egyik, hogy erősítsék a turisztika területén belül az ökoturizmust. Ehhez – a napelemparktól néhány percnyi távolságra – már kialakították a kerékpáros-pihenőhelyet, most készül a Duna-parton a kikötőnél és a kempingnél egy vadonatúj épület. Ezekkel a létesítményekkel ki tudják szolgálni a felső tagozatosokat is, akiknek a természeti értékek mellett a napelempark bemutatásával komplex ökoturisztikai látványosságot nyújtanak két éven belül.

A második, hogy a hosszú távra bérbe adott, 1,2 hektáros terület közel hetven százaléka a település egykori szeméttelepén terül el. Ez a terület a rekultiválás után sem alkalmas művelésre. Harmadikként pedig a bérleti díjból és az ipar-

űzési adóból évente hat-nyolcszázezer forint bevételre számítanak – sorolta Csontos Attila.

„Úgy gondoljuk, hogy ennél frappánsabb újrahasznosítása egy volt szeméttelep területének nem is lehetne” – mondta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában