magasfeszültség

2021.01.27. 08:34

Áramszünetekért cserébe jobb hálózat – Az E.ON hárommilliárdból fejleszt Győr-Moson-Sopron megyében idén

Az E.ON számos tervezett áramszünetet hajt végre az év elején szűkebb pátriánkban. A munkák volumenéről mindent elmond: csak Sopronban 15 áramszünetre kell számítani február 19-ig, összesen 26 megyei települést érintenek a korszerűsítések. Ezekről kérdeztük a szolgáltatót.

Szeghalmi Balázs

2021.01.25. Több tucatnyi megyei településen tartja karban a hálózatot az E.ON év elején, tervezett áramszünet, b-j: Kiss Zoltán főelosztó hálózati vezető szerelő, Farkas Zoltán főelosztó hálózati vezető szerelő, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Akad feladat bőven

„Cégünk Győr-Moson-Sopron megyében nagyjából 500 fejlesztési munkát tervez 2021-ben” – kezdte Patócs Renáta. Az E.ON kommunikációs szakértője szerint a projektek főként új bekapcsolásokat, hálózatfelújítási munkákat takarnak.

„Annak érdekében, hogy hálózatunk műszaki-biztonsági színvonalát megőrizzük, a meghibásodásokat megelőzzük, folyamatosan karbantartunk. A munkálatoknál fontos szempont, hogy ügyfeleinket időben értesítsük és a családokat a lehető legrövidebb ideig zavarjuk a tervezett áramszünetekkel” – hangsúlyozta Patócs Renáta. Az áramszünetek a munka jellegétől függően eltérőek, általában négy és nyolc óra között végeznek a szakemberek.

Inkább előbb kapcsolják vissza az áramot, mint később

Előre ütemezetten március 4-ig hirdette meg a szolgáltató a megyei üzemszüneteket; az ügyfeleket tíz nappal a munka előtt értesítik. Patócs Renáta szerint elenyésző azoknak az eseteknek a száma, amikor a tervezettnél tovább maradnak áram nélkül a lakók.

„Jellemzőbb inkább, hogy előbb vissza tudjuk kapcsolni az áramot a karbantartás után” – tette hozzá. Ha továbbtart a tervezett áramszünet, kompenzációt nem fizet a szolgáltató. A munkák időkeretét jogszabály szavatolja: december 1. és február 28. között több napos munka esetén napi hat órás tervezett üzemszünet hirdethető, míg egy napos munka esetén nyolc órán belül vissza kell állítani az áramszolgáltatást. Ugyanazon a szolgáltatási területen egy héten három napot, egy hónapban öt napot dolgozhat a szolgáltató.

Szélviharok, zivatarok

„A most zajló munkák összefüggésben vannak azzal, hogy nyáron kemény viharok érkeznek és hosszú ideig tartó áramkimaradásokat okozhatnak térségünkben?” – kérdeztük. „A hálózatfejlesztési munkákat főleg új energiaigények kiszolgálása és az üzembiztonság folyamatos szavatolása érdekében végezzük. Tény ugyanakkor, hogy az elmúlt években az időjárás kiszámíthatatlanabb volt a korábbinál, előfordultak szélviharok, zivatarok. Ezek az áramhálózaton is nem várt meghibásodásokat okoztak. Tavaly öt alkalommal jeleztük az energiahivatalnak, hogy szélsőséges, extrém időjárás okozott áramszüneteket az Észak-Dunántúlon. A hivatal mind az öt esetben elfogadta a beadványunkat” – hangzott a válasz.

Azt is felvetettük, hogy milyen összegben fizetett kötbért és jóvátételt a szóban forgó, „extrém” áramszünetek miatt ügyfeleinek a szolgáltató tavaly, az összeget azonban üzleti titokként kezeli az E.ON. „Minden kárigényt egyenként vizsgálunk és minden jogszerű igényt ki is fizetünk” – zárta szavait Patócs Renáta.

Kiss Zoltán és Farkas Zoltán főelosztó hálózati vezetőszerelők kosaras emelőgép segítségével dolgoznak Győrladamér határában. Fotók: Csapó Balázs

 

Földkábelek a madarak védelmében

Több olyan megyei helyszín is akad, ahol a légkábeleket földkábelekkel váltja ki a szolgáltató idén. Az Óvári-fennsíkon Mosonszolnok és Újrónafő között 4,5 km-es szakaszon viszik a föld alá a meglévő villamos légvezetéket az E.ON madárvédelmi programja keretében. A beruházás a térségben fészkelő, évtizedek óta védett túzokok megóvását szolgálja és a Fertő Hanság Nemzeti parkkal együttműködve történik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában