Kormányhatározat

2021.01.08. 17:49

A levéltár helyére költöznek a piarista iskola diákjai Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári fióklevéltár irányába bővülhet a piarista iskola. Az egyházi oktatási intézmény megkapja a Városház utca 4. szám alatti ingatlant, erről jelent meg a napokban kormányhatározat. A levéltár helyét keresik, március végéig születhet erről döntés.

Mészely Réka

A piarista iskola diákjai már most is használnak két tantermet a levéltárnak otthont adó épületben. Fotó: M. R.

A Kisalföldben már többször foglalkoztunk a mosonmagyaróvári piarista iskola jövőjével. Legutóbb arról számoltunk be, hogy mégsem a sortűz tragédiájának helyszínén, az egykori laktanyánál építenék meg Közép-Európa egyik legmodernebb iskoláját egy több milliárd forintos beruházás keretében.

A kormány tavaly október 30-án kelt határozatával 956 millió forint támogatást ítélt meg az egyházi oktatási intézmény komplex fejlesztésére. A bővítési lehetőségeken is gondolkodnak. Most ennek az iránya egy újabb kormányhatározatban körvonalazódott, ami a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben.

Március végéig dől el, hová költözik a levéltár

A dokumentum szerint a Városház utca 4. szám alatti ingatlant, amiben jelenleg a mosonmagyaróvári levéltár működik, adnák át oktatási tevékenység végzésére a mosonmagyar-

óvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda részére. Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával március 31-i határidővel vizsgálja a levéltár más, lehetőleg állami ingatlanba költöztetésének lehetőségét. Május végéig kell előterjesztést készíteniük az intézmény kiköltözésének ütemezéséről és annak forrásigényéről.

A Városház utcai ingatlant a határozat szerint az iskola ingyen kapja meg.

Már most is bérelnek termeket

– Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy bővülhet intézményünk. A mosonmagyaróvári iskola a fellendülés idejét éli meg, sokkal több diák jelentkezik hozzánk, mint amennyit fel tudnánk venni. Ebben eddig a tantermek hiánya jelentett akadályt – hangsúlyozza Zsódi Viktor iskolaigazgató, aki kiemelte, hisz abban, hogy ez a döntés a város fejlődése, a belváros arculata szempontjából is fontos.

Az intézményvezető arról is beszélt, hogy a korábbi városházához tartozó épületben Sattler János egykori magyaróvári polgármester idején már működött gimnázium. A kilencvenes években újból felmerült, hogy abba az irányba terjeszkedjenek. Erre mostanáig várni kellett.

Felújítás több ütemben

– Helyhiány miatt több mint tíz éve két tantermet béreltünk a Városháza utcai épületben. A tervek szerint nyolc tanterem alakítható ki, de a szaktantermekhez kapcsolódó szertárak is helyet kaphatnak. A kormányhatározatok a határidőkről is rendelkeznek, ami szintén fontos számunkra. A következő lépés, hogy majd az épületet statikailag felmérjük, miként alakítható át a huszonegyedik századi oktatás céljából. Új vízvezetékek, elektromos hálózat, mosdók kialakítása is szükséges lesz. A felújítás megtervezése után közbeszerzést kell lefolytatni a kivitelezésre, és mindezzel 2022. december 31-ig végezni kell – részletezte az intézményvezető, megjegyezve, hogy az iskola megújulása több ütemben történhet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában