Koronavírus

2020.12.04. 16:01

Öt Győr-Moson-Sopron megyei kórházban segítenek pápai katonák – galéria

Az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái is támogatják az egészségügyben dolgozók munkáját. Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye öt kórházi intézményében találkozhatunk pápai karjelzést viselő egyenruhásokkal.

kisalfold.hu

Szolgálat

A Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a magyar emberek biztonságának védelme, egészségük megóvása, az ország működőképességének fenntartása.

A jelenlegi világjárvány idején a katonák is kiveszik részüket a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A kórházi szakszemélyzettel vállvetve, gyakran családjaiktól, szeretteiktől távoli helyeken szolgálják hazájukat és honfitársaikat.

Csökkentik az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomást

Pápa, Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár és Csorna kórházaiban összesen több mint hetven pápai katona hajt végre – az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ koordinálásával – egészségügyi szakképesítés nélkül ellátható feladatokat.

Többek között a gyalogos és gépjárművel történő beléptetésnél, testhőmérséklet-mérésnél, a betegirányításban, a betegek kísérésében, adminisztrációs feladatokban, anyagmozgatásnál, raktározásnál, leltározásnál és fertőtlenítésnél segítenek. Szakmai felügyelet mellett végzett munkájukkal a katonák az egészségügyi dolgozókra nehezedő terhet csökkentik – olvasható a Honvédelem.hu-n.

Van olyan kórház, ahol negyvenen szolgálnak

Létszámuk a feladatok függvényében és az adott intézmény igényének megfelelően alakul; az MH Pápa Bázisrepülőtér esetében ez néhány főtől akár közel negyvenig is terjedhet kórházanként. A katonák napi tevékenységét közvetlenül egy kijelölt csoportparancsnok irányítja, aki elsődlegesen a többoldalú kapcsolattartásért, a felmerülő igények kezeléséért és a feladatok elosztásáért felel. A csoportparancsnok szoros együttműködésben dolgozik a Magyar Honvédség vagy a Magyar Rendőrség által delegált kórházparancsnokkal, aki napi kapcsolatban áll az Országos Főparancsnoki Támogató Törzzsel.

Egyre nagyobb rutinnal segítenek

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban teljesít szolgálatot a legtöbb pápai katona, jelenleg harmincnyolcan dolgoznak ideiglenes szolgálati helyükön. Csoportparancsnokuk, Metzger András hadnagy kihangsúlyozta: „az elmúlt közel három hét tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a kollégáknak sikerült beilleszkedniük, egyre nagyobb rutint szereznek a különböző feladatokban, így hatékonyan tudják segíteni a kórházi személyzet munkáját. A katonák elkötelezettek a segítségnyújtásban, lelkiismeretesen és legjobb tudásuk szerint helytállnak ebben a nem mindennapi szituációban.”

Tisztelet

Valamennyi kórházparancsnok elismerően nyilatkozott a hozzájuk tartozó egészségügyi intézményben szolgálatot teljesítő pápai katonákról, akik gyorsan alkalmazkodtak az újszerű kihívásokat jelentő teendők ellátásához. Az egészségügyi dolgozók visszajelzései alapján valóban nagy segítséget jelent számukra, hogy számos feladatot át tudnak vállalni tőlük a honvédek, így minden figyelmüket a betegek ápolására és gyógyítására összpontosíthatják.

A munka oroszlánrésze természetesen az orvosokra és az ápolószemélyzetre hárul, de minden tisztelet megilleti az embert próbáló küzdelmekben segítséget nyújtó, e rendkívüli helyzetben helytálló egyenruhásokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában