Nem a bírságolás a cél

2020.12.14. 11:54

Kifüstölik, hol illegális a bekötés – Megkezdődött az illegális csapadékvíz-bevezetések ellenőrzése

A nyári özönvízszerű esőzések alkalmával többször is elöntötte a víz Győr egyes területeit. Kiderült, az illegálisan bevezetett csapadékvíztől is túlterheltté válik a rendszer.

Barki Andrea

Megkezdődött az illegális csapadékvíz-bevezetések ellenőrzése. Felvételünkön Kovács Tamás, a Pannon-Víz technikai szakembere.

Forrás: Huszár Gábor

Fotó: Kisalföld

Kertvárosban olyan szennyvíz­elvezető rendszerek működnek, amelyekbe nem szabad csapadékvizet vezetni: azt az építési szabályzat szerint a telken belül kell elhelyezni. A Pannon-Víz zrt. környezetbarát megoldásként a csapadékvíz összegyűjtését ajánlja, amit öntözésre lehet használni. Ezeken a területeken normális körülmények között semmi probléma, ám egy kiadós zápor idején az illegálisan bevezetett csapadékvíztől túlterheltté válik a rendszer.

Nyilatkozni kell a tulajdonosoknak

A csatornaaknákból feltör a csapadékvízzel hígított szennyvíz. A cég november végén honlapján jelezte, hogy megkezdődött az illegális csapadékvíz-bevezetések ellenőrzése. Kétezer-egyszáz olyan fogyasztót kerestek meg, akiknél nem volt egyértelmű, hova vezetik csapadékvizüket. Nyilatkozatot kértek tőlük arról, hogy az nem kerül a szennyvízcsatornába, ha pedig eddig oda vezették, akkor 30 napon belül meg kell szüntetniük a szabálytalanságot. A nyilatkozatot a mellékelt válaszborítékban vagy e-mailben a napokban kell visszaküldeniük.

Az ellenőrzések tapasztalatai­ról Molnár Ritát, a Pannon-Víz Zrt. főmérnökét kérdeztük.

Segít az árulkodó füst

– A lakosság nagy része segítőkész, megértik, hogy komoly gondokat okoz, ha csapadékvízzel túlterhelik a szennyvízelvezető rendszereket. Partnerek a probléma megoldásában. Belátják, hogy ha éppen előttük még el is nyeli a szennyvízcsatorna a szabálytalanul bevezetett csapadékvizet, az máshol súlyos elöntéseket okoz majd. Volt olyan háztulajdonos, aki nem is tudott arról, hogy szabálytalanul helyezte el az esővizét és azonnal megszüntette a csapadékvíz bevezetését. Egy újvárosi társasházban élő fogyasztónk a biztonság kedvéért „megfüstölte saját magát” Füstölésnek nevezik ugyanis azt az eljárást, amivel felderíthetők ezek a szabálytalan csapadékvíz-bevezetések. Az utcai csatorna légterébe különleges berendezéssel füstöt vezetünk, és ha ez a füst megjelenik az ereszcsatornákon, akkor ott a csapadékvíz az utcai szennyvízcsatornába jut – részletezte az eljárást a főmérnök.

Januárban folytatódnak az ellenőrzések

Mint megtudtuk, napi 30–40 telefonos megkeresés érkezik csapadékvízügyben a Pannon-Víz zrt. ügyfélszolgálatára. Amennyiben szükséges, telefonos műszaki segítséget is nyújtanak a 06-96/522–630-as telefonszámon. Januárban tervezik Kismegyer, Szabadhegy, Kisbácsa, Nagybácsa, Révfalu, Likócs, Pinnyéd, Újváros, Győrszentiván városrészek füstöléses ellenőrzését, ezzel egyidejűleg, ha szükséges, a bírságok kiszabását. Januárban Ménfőcsanak és Gyirmót városrészek csapadékvíz-bekötéseinek felderítését is elkezdik.

– Hangsúlyozzuk, hogy nem a bírságolás a cél. Ösztönözni kívánjuk a jogkövető magatartást és megoldást akarunk találni az évtizedekig halogatott problémákra. Feltételezhető, hogy a lakosság ilyen pozitív hozzáállása a városvezetés együttműködésének is köszönhető – szögezte le Molnár Rita főmérnök.

Fotó: Huszár Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában