Fény és zene, Bezi utcáján

2020.12.21. 13:34

Gyermekeivel készítette el az ünnepi fényjátékot a Bezin élő villanyszerelő – videó

550 színes és közel 1000 fehér égőből készült egy Bezin található családi ház fényjátéka. Malomhelyi Zsolt villanyszerelőként jól ismeri az áram természetét, és régi álma volt, hogy az amerikai mintához hasonlóan ő is készíthessen egy zenére megkomponált látványosságot. Családjával együtt készítette el a ma is látható különlegességet, és büszkén mesélt róla olvasóinknak.

Simon Judit

20201220 Bezi Karácsonyi álom-ház Bezin Képen: Malomhelyi Titanilla, Malomhelyiné Anikó Malomhelyi Zsolt , Malomhelyi Zsolt Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Csodájára járnak annak a Bezin álló háznak, amelynek tulajdonosa este öt és hat óra között fényjátékot rendez az udvaron, és a házon felállított fényfüzérek segítségével. A hat gyermekes édesapa, Malomhelyi Zsolt időt és energiát nem kímélve tanulta meg, hogyan használhatja a szükséges programot, míg családjával egy különleges karácsonyi falut is terveztek az idei karácsonyfa köré.

– Régóta nézegettem a Youtube-on hasonló videókat, amin legtöbbször amerikai fényjátékokat mutattak be és szerettem volna megvalósítani, azonban sokáig elérhetetlen volt számomra a magas ár miatt. Ez egy mikrokontrolleres technológia kezelésére használt program az, amit nehéz megtanulni és költséges beszerezni. A lényege, hogy gyakorlatilag a számítógép segítségével vezérelem az egészet – magyarázta az összeállítás lényegét Malomhelyi Zsolt.

Fotó: Nagy Gábor

Hogyan is működik?

A folyamat első lépésként le kell fotózni a házat, aztán a ház előtt található eszközöket virtuálisan beilleszteni az elkészült képbe. Ezt követően már láthatjuk mi fog történni akkor, ha elkészül a fényjáték. Ezen a programon íródik meg az egész konstrukció. Zsolt a zenét, és a verses kezdést is a számítógépbe táplálja, a program ahhoz komponálja a fényjátékot.

– Bizony kellett hozzá pár hónap, hogy megismerjem a rendszer használatát. Saját magamtól kezdtem el tanulni tavaly, az interneten található videók és oktatóanyagok segítségével. Kibővítettem egy már meglévő programot, és úgy alakítottam, ahogy a mostani fényjáték látható.

Égők és időigény

A mostani fényjáték a tavalyihoz képest sokkal több égőt tartalmaz, a színes égők száma 550 darab, míg a fehéreké megközelíti az 1000 darabot is.

– Idén legalább 3-4 hónapomba telt mire elkészültem vele, a munka mellett készítettem. Heti két-három napot tudtam ennek szentelni, de csak a kábelezés két napomba telt. Természetesen előtte megkérdeztem a szomszédokat is, hiszen mégis csak egy zenés, fényes programról van szó. A legmulatságosabb, hogy sokan kérdezik tőlem, mennyire nőtt meg a villanyszámlám, hiszen azért ennyi égőt nem kis feladat táplálni árammal. Azt kell mondjam, a számolásaim szerint nagyjából annyira terheli meg a rendszert, mintha egy számítógép folyamatosan működne a lakásban. Nem mondhatnám, hogy észrevehető.

Fotó: Nagy Gábor

Kívül-belül érdekesség

Az utcában többen is jelezték már a családnak hogy nagyon tetszik nekik az ötlet, örömmel nézik a kis ház fényjátékát. Malomhelyi Zsolt megemlítette, hogy a szemben lévő házak egyikénél lakik egy kisfiú, aki minden nap nagy várakozással nézi azt végig. A pozitív fogadtatás után Zsolt azt tervez, hogy jövőre esetleg kibővítve, új elemekkel kiegészítve készít egy nagyobb és sokszínűbb műsort.

– Régóta szerettem volna ezt megvalósítani, mégis van egy nagy álmom, ami az úgynevezett „mega fa”. Ez egy 10-15 ezer ledből összeállított nagy fa. Tervezem még hogy hópelyhekkel dekorálnám az udvart, és a ház csúcsára is tervezek fényeket. Kiegészíteném egy projektorral is, és arra is gondoltam, hogy egy karácsonyi videoklipre komponálnám az egész fényjátékot.

Azonban nem csak a ház udvara, de belseje is tartogat a karácsonyi fényből. Ugyanis, míg Zsolt az udvart díszítette fel az ünnephez, felesége Anikó és hat gyermekük a karácsonyfának álmodott meg egy új, kreatív környezetet. Egy három szintből álló újszerű karácsonyfa-tartót készítettek, az internet adta ötleteknek köszönhetően. Minden szinten más-más jelenet, illetve helyszín található. Ezekre építettek fel apró falukat, erdőt, sőt még egy kis játékvonat és jégangyalka is ott áll a díszeknél. Ennek a tetejére kerül majd a család karácsonyfája.

– Úgy gondolom, hogy ez nem csak a fát dobja fel, de jobbá teszi a karácsonyi készülődést is. Együtt van a család, közösen készítjük el, és az sem utolsó szempont, hogy ezzel a gyerekeket is jó időre lekötjük – meséli a nem mindennapi karácsonyfa-tartó készítésének apropóját Malomhelyiné Barát Anikó.

A karácsonyi csodaházra készített fényjátékot Önök is megnézhetik, az itt található zenés videón:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1j1DgkSvA8h5azVGOA12Vq1r0KDoNQUc8KTv8LSRusGMKKqxkG-318C9Q&v=NGyhhvmnKqk&feature=youtu.be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában