járvány&vakcina

2020.12.30. 10:46

Megérkezett a vakcina Győrbe a Petz-kórházba – Elkezdődött az oltás, a győri polgármestert is beoltották– fotók az oltásról

Szerdán, néhány perccel negyed 11 után megérkezett a Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcináit szállító autó a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba.

kisalfold.hu/MTI

2020.12.30 Megkezdtk Covid-19 Elleni Oltst Dr Dzsi Csaba Andrs Fot:Nagy Gbor Kisalfld Gyr

Fotó: Nagy Gábor

16.45 – Szerda délelőtt érkezett meg a vakcina Győrbe, a Petz-kórházba, délután pedig megkezdték a védőoltások beadását. Dr. Dézsi Csaba András polgármester is kapott a védőoltásból. A városvezető Facebook-oldalán közzétett beszámolójából kiderült, hogy Dézsi Csaba András és felesége délután három órakor kapta meg a védőoltást. A polgármester nem tapasztalt mellékhatásokat. A közzétett fotókból az is kiderült, hogy a második adagot január 20-án kapja meg a polgármester.

14.10 – Újabb négy kórházba – a győribe is – érkezett vakcinaszállítmány

Vakcinaszállítmány érkezett szerda délelőtt újabb négy kórházba. Budapesten a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházába, a Semmelweis Egyetemre, Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba és Tatabányán a Szent Borbála Kórházba – jelentették az M1 aktuális csatorna tudósítói a helyszínekről a déli híradóban.

A Semmelweis Egyetemre 5000 adag vakcina érkezett, onnan folyamatosan szállítják az oltópontokra, a tervek szerint szerdán 350 embert oltanak be – mondta a tudósító. A Honvédkórházba is 5000 vakcina érkezett, hat oltópontot alakítottak ki és folyamatos az oltás az intézményben – mondta a tudósító. Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba 3000 vakcina érkezett. Egy utcai kapcsolattal rendelkező oltópontot alakítottak ki, hogy a jelentkezőknek ne kelljen a kórház épületén keresztül menniük. Csütörtökön indul az oltás – mondta a tudósító. Tatabányán a Szent Borbála Kórházba 1950 oltóanyag érkezett, csütörtökön kezdődik az oltás – mondta a tudósító. Elhangzott az is, hogy először az egészségügy frontvonalában dolgozók kaphatják meg az oltást. Aki jelentkezik, annak nyilatkoznia kell, hogy önként adatja be, azután orvosi vizsgálaton vesz részt, az oltás után pedig félórás megfigyelés következik.

Szerdán délelőtt hat kórházba érkezett meg a vakcina:

a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba,

Budapesten az ÉKC Új Szent János Kórház és Szakrendelőbe, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházba, a Semmelweis Egyetemre, továbbá Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba és Tatabányán a Szent Borbála Kórházba. A tervek szerint a nap folyamán még 15 intézménybe szállítanak ki oltóanyagot: a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházba, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetbe, a Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézetbe, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba, a Pécsi Egyetem Klinikai Központjába, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba, a Debreceni Egyetem Klinikai Központba, a Dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőintézetbe, a Markusovszky Kórházna, a Csolnoky Ferenc Kórházba, a Jósa András Oktatókórházba, az Eger Markhot Ferenc Kórházba és a Békés Megyei Központi Kórházba. Az Európai Gyógyszerügynökség december 21-én törzskönyvezte a Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyagát, december 26-án érkezett Magyarországra az első szállítmány, 9750 oltóanyag, amelyet öt oltópontra vittek.

Szerdán érkezett Magyarországra 70 ezer vakcina, amely 35 ezer ember kétszeri oltására elegendő, ezeket a vakcinákat szállítják ki a nap folyamán a kormány által kijelölt 21 oltási pontra.

13.40 – Szerdán huszonegyre, január elején huszonötre nő az oltóhelyek száma Magyarországon az újabb vakcinaszállítmányoknak köszönhetően – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Müller Cecília közölte: a korábbi, jelképes mennyiségű vakcinát tartalmazó szállítmányból az eddigi öt oltóhelyen négy nap alatt 3789 intenzív, sürgősségi és a koronavírusos betegeket kezelő osztályokon tevékenykedő egészségügyi dolgozót oltottak be. A szerda reggel Magyarországra érkezett 70 ezer vakcina 35 ezer egészségügyi dolgozó – köztük egy újabb kör, a háziorvosok – beoltásának megkezdését is lehetővé teszi. További adagokat is megrendeltek, az év elején is több tételben, folyamatosan érkeznek szállítmányok Magyarországra – mondta a tisztifőorvos, hozzátéve: akkor már a szociális intézmények lakói és dolgozói is sorra kerülnek.

Korábban – Megérkezett Győrbe a vakcina

Szerdán, néhány perccel negyed 11 után megérkezett a Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcináit szállító autó a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba – jelentette az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója. Az M1 közlése szerint háromezer vakcina érkezett a kórházba. A tudósítás szerint nemcsak a győri kórház dolgozóit oltják majd a kórházban, hanem a soproni, mosonmagyaróvári kórházak orvosait, egészségügyi dolgozóit is. A műsorban elhangzott az is, hogy a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a kezdetektől kijelölt Covid-ellátóhely.

Információink szerint, a vakcinát a UPS juttatta célba.

Az MTI korábban az közölte, már úton vannak az autók 21 magyarországi oltópontra a koronavírus elleni vakcinákkal – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda kora délelőtti helyszíni tudósításában. A közmédia információi szerint a raktárbázist üzemeltető, szállítmányozással és logisztikával foglalkozó vállalat saját tulajdonú repülőgépével szerdán kora reggel tizenhat doboznyi vakcina érkezett a Liszt Ferenc-repülőtérre egy konténerben. A konténert teherautóval szállították a vállalat Budapest környéki telephelyére, ahol kivették belőle azokat a dobozokat, amelyek az amerikai-német közös fejlesztésű oltóanyagot tárolják. Ezek a dobozok mínusz 60 és mínusz 90 fok között, szárazjéggel akár tíz napig képesek tárolni az oltóanyagot, így annak minősége garantálható, a világ bármely pontjára is szállítják.

A tudósításban elhangzott az is: nem légi úton öt másik, oltóanyagot tartalmazó speciális doboz is érkezett Győrbe.

Kiemelték: szerdán összesen 70 ezer vakcinát szállítottak Magyarországra. Ez 35 ezer ember oltására alkalmas, a vakcinából mindenkinek két adagot kell kapnia a védettséghez. A két oltás közt 21 napot kell várni, a védettség a második oltás utáni 7. napon alakul ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában