Rábaköz

2020.12.22. 14:16

A temetőben dolgoztak a szanyi faluszépítők

A szanyi Dózsa utcai temetőt önkéntes helyiek tisztították meg a lehullott falevelektől, gallyaktól. Az önkormányzat rendszeresen igénybe veszi a falubeliek segítségét, és van is egy komoly csapat, melyre mindig lehet számítani.

Cs. Kovács Attila

Önkéntes munkára hívta a szanyi önkormányzat a helyie­ket a Dózsa György utcai temetőbe. A lehullott faleveleket, gallyakat kell összeszedniük és a sírkert útjait megtisztítaniuk. „Van egy biztos csapat, akikre mindig lehet számítani, ha feladat van” – jegyezte meg Funtek János, a település jegyzője.

A szanyi képviselő-testület korábban hozta létre az úgynevezett faluszépítő bizottságot. A szervezet koordinálja a falu környezetének karbantartását, szépítését. A napokban a Dózsa utcai temetőbe szerveztek társadalmi munkát. Legutóbb mindenszentek előtt tisztították meg a sírkertet.

– Általában mindig ugyanazok jönnek el, ha valamilyen tennivaló akad. Ám rájuk lehet számítani, amiért innen is szeretnék köszönetet mondani. Lelkiismeretesen elvégzik a munkát, tiszta is lett a temető a kezük nyomán. Az önkéntes, illetve társadalmi munkával kapcsolatban egyébként az a tapasztalatom, hogy minél nagyobb egy település, annál nehezebb összehozni az embereket. Egy nagyobb községben, mint például Szany is, sokkal inkább elvárják az önkormányzattól, hogy megoldja a problémákat. Kisebb falvakban jobban megmozdulnak a helyiek – összegezte Funtek János.

A jegyző hozzátette: a szociális tűzifa feldolgozásához, kiosztásához is a szanyiak segítségét kérték. Az önkéntes tűzoltók vállalták, hogy fűrészt ragadnak.

– Az erdészettől nagyon vastag rönköket kaptunk, amihez kellettek a megfelelő eszközök és az erő. A tűzoltók szívesen segítettek, így a rászorulók megkapják a támogatást. Összesen százegy köbméternyit osztunk ki hetvenkét kérelmezőnek. Egy-egy család egy-másfél köbméter fát kap. A kiosztás folyamatosan halad, karácsonyig a kilencven százalékát eljuttatjuk az igénylőknek, a többiek a két ünnep között kapják meg – tájékoztatott Funtek János. A jövő évi tervekről elmondta: legfontosabb feladatuk a bölcsődeépítés lesz. Az előkészítő munkákat megkezdték. Egy földkábel áthelyezése a forgatókönyvet átírta ugyan, de úgy néz ki, sikerül megoldani a helyzetet.

„Pályázati támogatást nyertünk a beruházásra, amit az óvoda szomszédjában valósítunk meg. A kezdeti problémák elhárítása után reméljük, gördülékenyen megy majd a kivitelezés” – tette hozzá Funtek János szanyi jegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában