Rábaköz

2020.11.27. 15:47

Rendhagyó kezdeményezések, korszerű eszközök a fejlődésért

Életmentő, az alapellátás színvonalát jelentősen emelő orvosi műszert szerzett be a rábatamási önkormányzat, melynek az elmúlt hónapokban már többször is hasznát vette

Kustor Réka

KI_1127_09_00_CMYK.indd

Fotó: dezsier1

A pályázatok kapcsán sikeresen alakult eddig az idei év Rábatamásiban. Kovács Attila polgármester megannyi újításról, rendhagyó kezdeményezésről számolt be lapunknak.

– Lévén, hogy január 1-jétől nem megengedett az égetés, folytatjuk a korábbi években jól bevált avargyűjtési akciónkat. Saját költségen beszereztünk egy ágdarálót, felvállalva, hogy a háztartásokban keletkező nyesedéket az önkormányzat ledarálja. Aki szeretné, használhatja mulcsként, vagy ha kell, elszállítjuk, az összegyűjtött leveleket pedig komposztáljuk – kezdte a polgármester, aki a helyi közösségi összefogásokra is kitért. Gyűjtődobozokat helyeztek ki a falu több helyszínén, s az ebből befolyó bevételből 11 platánfát ültettek a temetői úton.

– Jó a közösség, társadalmi munkában építettünk három hétvége alatt közel 370 méter hosszú járdát, a gyerekektől az idősekig sokan megmozdultak a jó cél érdekében. Tavasszal folytatjuk egy újabb szakasszal – tudtuk meg a település vezetőjétől, aki hozzátette, egy gyűjtőedényt is kihelyeztek az óvoda mellé, a használt sütő­olaj gyűjtésére.

Bevezették az iskolakezdési támogatást, s már javában zajlik az igényfelmérés a szociális tüzelőre. A Magyar Falu Programban útfelújításra 30 millió forintot nyertek.

– A kivitelezési munkák folyamatban vannak, a hűvösebb időjárás miatt a Szabadság és Széchenyi utcára tavasszal kerítünk sort. Forrást nyertünk egy közösségszervező foglalkoztatására. Kiadtunk egy információs anyagot, amit negyedévente tervezünk megjelentetni, ebben helyet kapnak a közérdekű, fontosnak gondolt információk, és várjuk hozzá a régmúlt fényépeit is. A Belügyminisztérium pályázatán az önkormányzati épület belső átalakítására, felújítására 30 milliós támogatásra tettünk szert. Az újabb, elnyert 30 milliót pedig az épület energetikai korszerűsítésére és külső felújítására fordítjuk.

Támogatták a ravatalozófelújítással kapcsolatos pályázatunkat, melyből előtetőt, új tetőt kap a ravatalozó, mely öltözővel, vizesblokkal bővül, és a térkő burkolat egy részét is lecseréljük – sorolta a község vezetője.

Még egy fontos beszerzésük is volt az elmúlt hónapokban, egy korszerű diagnosztikai készülékkel bővült az orvosi eszköztáruk, egy úgynevezett „Smart teszterrel”, melyről dr. Fábián-Nagy Szabolcs háziorvos beszélt a Kisalföldnek:

– Az infarktust, vérrögképződést, tüdőembóliát, trombózist zárja ki a diagnosztikában, vagy erősíti meg – tájékoztatott a háziorvos, aki mind a négy funkcióját kihasználta már a készüléknek, így időben küldte tovább további kivizsgálásra az érintett betegeket. Volt, akinél súlyosabb, kórházi kezelést igénylő tüdőgyulladásra utalt az eredmény, míg másnál beigazolódott a trombózis gyanúja.

– Az igényem találkozott a polgármester támogató attitűdjével. A készülék jelentősen emeli az alapellátás szakmai színvonalát – mondta végül a háziorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában