Támogatást ítélt meg a kormány

2020.11.04. 19:30

Mégsem kap új épületet a mosonmagyaróvári piarista iskola, helyette felújítják a mostanit

A mosonmagyaróvári képviselő-testület szeptemberi ülésén már elhangzott: elmarad a több milliárd forintos építkezés az egykori laktanya helyén, a piarista iskola marad a magyaróvári belvárosban. A kormány október 30-án kelt határozatával 956 millió forint támogatást ítélt meg az egyházi oktatási intézmény komplex fejlesztésére.

Mészely Réka

Korábban már többször beszámoltunk arról, hogy a mosonmagyaróvári sortűz tragédiájának helyszínén, az egykori laktanyánál tervezik megépíteni Közép-Európa egyik legmodernebb iskoláját, egy több milliárd forintos beruházás keretében.

Ütemes felújítás

A mosonmagyaróvári képviselő-testület szeptemberi ülésén Szabó Miklós képviselő kérdésére Árvay István polgármester újabb fordulatról számolt be. A városvezető mint mondta: „Jelen pillanatban a nagyívű terv félre van téve, mert a költségek majdnem a duplájával meghaladják a menet közben túlzónak tartott költségkeretet is.” Kiemelte, hogy most visszatér az a koncepció, hogy a régi belvárosi épülettömböt ütemesen újítanák fel, melynek jelenleg az előkészítése folyik. Tárgyalnak továbbá arról, hogy hol kezdődjön a felújítás, milyen ütemekben és mire terjedjen ki.

Fejlesztési támogatás a beruházáshoz

– A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda a rend pedagógiai küldetésének megfelelően, az idők jeleire figyelve folyamatosan törekszik a megújulásra, amelynek keretében a tanulási-nevelési környezet is korszerűsödik. A diákjaink és családjaik iránti felelősségvállalásunk és elköteleződésünk arra indított minket, hogy működésünk jelenlegi, belvárosi helyszínén, az ősi fészekben olyan fejlesztéseket kezdeményezzünk, amelyek műemléki védettségű épületünket méltó módon alakítják át egy modern iskolává.

– Magyarország kormánya október 30-án kelt határozatával 956 millió forint támogatást ítélt meg intézményünk komplex fejlesztésére – tudtuk meg Zsódi Viktor iskolaigazgatótól, aki szerint sokan örülnek annak, hogy mégsem kell költözni, hanem központi helyen marad az intézmény, méltó műemléki környezetben.

Mérlegelik a bővítési lehetőségeket

A határozatot előkészítő folyamatban hosszú egyeztetések zajlottak a rend képviselői, az önkormányzat munkatársai, országgyűlési képviselő és a szakminisztériumok illetékesei között – tudtuk meg.

Gondolkodnak a bővítési lehetőségeken, hiszen nagy igény lenne további osztályok indítására, mert túljelentkezés van az intézménybe. Az iskolaigazgató szerint hamarosan indulhat a tényleges tervezés, majd a kivitelezés is.

Érdekességként még arról is beszámolt, hogy a helyi német nemzetiségi önkormányzattal együttműködve a 2021-es tanévtől német nemzetiségi osztályt is indítanak a gimnáziumban, fejlesztve így a német nyelvű tagozatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában