megszépült épület

2020.11.09. 19:27

Kultúrház-felújítás több ütemben Novákpusztán

Novákpuszta története folytatódik, újra tud épülni és fejlődni – emelte ki köszöntőjében Nagy István agrárminiszter a Kimléhez tartozó kistelepülés kultúrházának átadóján. A romos ingatlant több ütemben újították fel és tanyagondnoki szolgálatot segítő kisbuszt is vásároltak.

Mészely Réka

A Kisalföldben korábban többször írtunk arról, hogy az orvosi rendelőnek és fiókkönyvtárnak is helyet adó novákpusztai kultúrház romos állapotban van,

de arról is beszámoltunk, hogy nekifogtak a felújításának. Több ütemet, sikeres pályázatot követően adták át a megszépült közösségi házat Nagy István agrárminiszter és Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke jelenlétében.

Nagy István a térség országgyűlési képviselőjeként azt emelte ki, hogy a jelen beruházásnál a „település élő köveire”, a helyiekre gondoltak, életkörülményeik javítására. Fontos az is, hogy helyi vállalkozók bevonásával szépült meg az épület.

Németh Zoltán büszkén hangsúlyozta, hogy a megyében jellemző a fejlődés, és valamennyi településen történtek fejlesztések. A kimlei önkormányzat ebben is élen áll, hiszen az utóbbi időben számos beruházást végeztek el különféle pályázatok segítségével.

Eller Gizella kimlei polgármester összegezte, hogy miként fejlesztették 2018 óta az egykori uradalmi intézői lakóházat. Érdekességként elmondta, hogy Hőnel Béla tervei alapján gróf Széchenyi Imre, Novák és a kastély birtokosa bővítette az 1800-as évek végén épült, négyszobás lakóingatlant hatszobássá. A második világégés után kettéosztották, egyik felében erdészház, a másikban kultúrház kapott helyet.

A 230 lelkes településrészen ez az épület adott helyet hosszú évekig a közösség programjainak. A fűtést cserépkályhával oldották meg, a víz nem volt

bevezetve, illemhely csak az udvaron volt. Miklósi István novákpusztai képviselő mindvégig szívügyének tartotta a felújítást, melyet több ütemben,

25 millió forint pályázati és 27 milliós önkormányzati forrásból végeztek el helyi vállalkozók bevonásával. A falak bontása után a nagyterem mellett klubszobát, mosdókat és büfét alakítottak ki.

Kisbusszal Kimlére

A szeptember elsején indult tanyagondnoki szolgálatot egy 11,5 millió forintból beszerzett kisbusz segíti. Novákpusztáról Kimlére utazhatnak az óvodások, iskolások, bölcsődések, a betegek orvoshoz, és egyéb hivatali ügyeik intézését is kérhetik a járművel. Both Zoltán mosoni segédlelkész áldotta meg a kultúrházat és az új kisbuszt.

 

Címkék#Kimle
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában