Bíróság

2020.10.09. 14:49

Rágalmazási per Facebook-bejegyzések miatt – a dunaszigeti polgármester és egy vállalkozó esett egymásnak a világhálón

Kölcsönösen elkövetett rágalmazási pert tárgyaltak a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon. Az ügy résztvevője Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester és Zsidi Csaba József vállalkozó volt. Az ítélet ellen mindkét fél fellebbezett, a jogerős döntést majd a Győri Törvényszék hozhatja meg.

Munkatársunktól

Az ügy Cseh Benjmain Dunasziget polgármesterének feljelentésére indult egy magánvádas eljárás keretében. Ezt követően az elsőrendű vádlott Zsidi Csaba József, vállalkozó is feljelentést tett szintén rágalmazás elkövetése miatt az elöljáró ellen. Az ügy tárgya két Facebook poszt volt, mely a 2019-es magyarországi önkormányzati választás idején született.

A bíróság szerdán arról döntött, hogy a két bejegyzés rágalmazásnak minősült-e , vagy sem. Zsidi Csaba Jószef egy olyan tartalmú közleményt, bejegyzést tett közzé a közösségi médiában, amiben Cseh Benjmain polgármester szavait idézte, és azt mutyi jelzővel minősítette. Ezzel szemben a polgármester, az általa közzétett bejegyzésben Zsidi Csaba Józsefet a győri „alvilágból” érkezőnek minősítette, és a módszereit a győri alvilág módszereinek nevesítette.

Fokozott tűrési kötelezettség

A bíróság írásbeli indokolása még nem ismert, de a per tárgya az volt, hogy a választási küzdelemben a bíróság álláspontja szerint a polgármester közszereplőként vett részt az eljárásban, és neki, mint közszereplőnek a tűrési kötelezettsége fokozott egy átlag állampolgárhoz képest. Ebben a fokozott tűrési kötelezettségben Zsidi Csaba József posztja még belefért a bíróság álláspontja szerint, és nem lépett túl azon a mértéken, ami már elérné a büntethetőség határát.

A polgármester, az általa közzétett bejegyzéssel – ugyan még nem jogerősen – de megvalósította a rágalmazás bűncselekményét. Az ítélet alapján Zsidi Csaba József elsőrendű vádlottat az ellene rágalmazás vétsége miatt emelt vádról felmentette a bíróság, Cseh Benjamin másodrendű vádlottat azonban bűnösnek találta rágalmazás vétségében, ezért őt a bíróság megrovásban részesítette.

Bejegyzéseket vizsgáltak

A két kijelentést a bíróság nem egymással szemben vizsgálta, hanem külön-külön elemezte, és így döntött arról, hogy az adott bejegyzések rágalmazásnak minősülnek-e vagy sem. –A legfontosabb csírája ennek az ügynek, hogy a közszereplőről alkotott kedvezőtlen véleménynyílvánítás, értékítélet, önmagában nem alapoz meg személyiségvédelmet, ha túlzó, vagy felfokozott érzelmeket tükröz, még akkor sem. Aki a közéletben részt vesz, annak el kell tudnia viselni, a személyét kedvezőtlen színben feltüntető és tevékenységét negatív módon bíráló véleményeket – mondta el az ítélet meghozatala után Dr. Jakab Zsolt bíró.

Hozzátette: egészen 1994-ig visszamenőleg, 3-4 alkotmánybírósági határozatot is talált, melyek arról szóltak, hogy a közélet szereplőinek sokkal nagyobb tűrési küszöbbel kell rendelkezniük. Egy kampányban, addig amíg nem gyalázkodó a közzétett bejegyzés, addig el kell tudni viselni a kritikát – fogalmazott.

Jogerős döntés Győrben

Az ítélet kapcsán Zsidi Csaba József elfogadta saját felmentését, azonban fellebbezett, és a polgármester büntetésének súlyosbítását kérte. Cseh Benjamin teljes körű fellebbezést kért, nem ért egyet saját büntetésével, és a vállalkozó felmentésével sem. Az ügy folytatódik, a jogerős döntést majd a Győri Törvényszék hozhatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában