Zöld sarok

2020.10.20. 16:14

Kiírták a közbeszerzést a Gönyű-Komárom bringaútra – mutatjuk a nyomvonalat

Kiírták a közbeszerzési pályázatot az Európai Kerékpáros Szövetség EuroVelo hálózatának 6-os vonalán, a Gönyű és Komárom közötti 13.881 méter hosszú szakaszra. Most már belátható időn belül elkészülhet az európai nagy folyók mentén több mint 4600 km hosszan vezető, hazánkat is átszelő útvonal egyik hiányzó láncszeme.

Barki Andrea

20200919 Szirmabesenyő fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Sajómenti kerékpáros körtúra résztvevői.

Forrás: Mediaworks-archívum

Fotó: Vajda János

– Településünket területileg csak néhány száz méteren érinti a kerékpárút építése, de turisztikailag nagyon fontos számunkra. Gönyű nagyjából félúton van Győr és Komárom között. A turisták nagy része Gönyűről menne tovább Komárom felé, de eddig nem volt kerékpárút. Ha ez most elkészül, a község még jobban be fog kerülni a turisztikai vérkeringésbe. Ez a legnagyobb előnye ennek a beruházásnak – elemezte a beruházás hasznát Major Gábor, Gönyű polgármestere.

A faluba is bekerekezhetnek

Az útvonal a településen nem a Duna-parton fog húzódni, de lehetőség van arra, hogy a kerékpárosok Győr felől érkezve a falu határában lekanyarodjanak balra és becsatlakozzanak a már elkészült turisztikai útvonalra, a madárútba, ami leviszi őket a Duna-partra. Ott meg tudják nézni a Duna Panoráma tanösvényt, Magyarország legnagyobb jégtörő hajóját, a Széchenyit, a Horgásztanya Látogatóközpontot, a játszóteret, a Magyarországon egyedülálló hajóskiállítást, és továbbhaladva a lassan százéves macskaköves úton, elérik majd a megépülő EruroVelo 6 utat.

Forrás: NIF

Majdnem 14 kilométer

A most kiírt pályázatban megépülő kerékpárút Ács és Komárom közigazgatási határán, a komáromi Fenyves utcánál kezdődik Gönyű irányába. Az 1. sz. főutat összekötő, mintegy 4,8 kilométer hosszú szakasz zártkerti és erdőterületek között halad, nagyrészt egy jelenlegi földút helyén, jellemzően vegyes forgalmú útként kialakítva. Ezt követően önálló vonalvezetésű kerékpárút épül az 1. számú főút északi oldalán. A tervezett kerékpárút a főúttal párhuzamosan halad 9,1 kilométer hosszan, egészen Gönyűig, a Dózsa György utcához történő csatlakozásig. A kerékpáros-útvonal alapvetően kétféle kialakítással épül. Egyrészt vegyes forgalmú, azaz mezőgazdasági forgalmat is biztosító, kerékpárosbarát útként, illetve önálló kerékpárútként. Mindkét esetben aszfaltburkolatú pályaszerkezet készül. A burkolat szélessége 3,3 méter lesz.

Két híd is épül

A kerékpáros-útvonalon két helyen épül híd. A kerékpárút Ács közigazgatási területén keresztezi a Concó-patakot, 12 méter szabad nyílású, vasbeton szerkezetű kerékpároshíddal, illetve Nagyszentjános és Gönyű közigazgatási határán keresztezi a Cuhai-Bakony-ér elnevezésű vízfolyást 2x12 méter szabad nyílású, vasbeton szerkezetű kerékpáros-híddal. Az ajánlatokat november 3-ig adhatják be a pályázók. A szerződéskötés után a kivitelezőnek 14 hónap alatt kell végeznie a munkával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában