máv

2020.10.17. 14:12

Figyelem! Két győri vasúti sorompó nem működik

Hosszabb menetidővel kell számolni a Győr-Győrszabadhegy szakaszon.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld-archívum

Szombat délelőttől kábelhiba miatt nem működik a biztosítóberendezés Győr és Győrszabadhegy között, ezért a Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk vonalon 5-15 perccel megnő a menetidő. Győrben nem működik a sorompó a Török Ignác utcai és a Fehérvári úti átjáróban sem. A sérült kábelek javítása hétfőn várható.

A sorompó műszaki hibájáról a közlekedő vonatokat értesítik, a biztonság érdekében ilyenkor a vasúti járművek 15 km/órás csökkentett sebességgel és hangjelzéssel érkeznek a vasúti átjáróhoz.

Ilyen esetekben így szól a vonatkozó KRESZ:

• A közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek.

• A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük.

• A KRESZ előírja, hogyha a fénysorompó piros jelzést mutat, az útátjárón nem szabad áthaladni. Csak akkor lehet elindulni a síneken keresztül, ha sorompó esetén a karok már teljesen felnyíltak és fehéren villog a lámpa.

• Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti; a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.

• A fénysorompó formája egyezik az elsőbbséget szabályozó jelzőtábla csúcsán álló háromszög alakjával, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a közúton közlekedőnek elsőbbséget kell biztosítania a vonatok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában