Huszonnégy órás jelenlét, zéró tolerancia

2020.10.24. 07:44

A város rendjét vigyázzák a városrendészek Győrben

December 1-jétől találkozhatunk az utcákon testkamerával ellátott városrendészekkel. Jövőre az új szervezet létszámát nyolcvan fölé bővítik. Az induláshoz 100 millió forintot biztosított a győri önkormányzat.

D. Pusztai Andrea

20201019 Győr Megalakult a győri városrendészet Képen: B-J: Miletics Mór szakmai vezető és Kozma Zoltán rendőr alezredes Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Október elseje óta Győrben két szervezet, a Mezőőri és Parkőri Szolgálat, valamint a Városrendészet végzi a megszüntetett közterületi felügyelet és mezei őrszolgálat munkáját. Az újonnan alakult Városrendészet állandó jelenlétet, napi 24 órás szolgálatot, határozott és szakszerű fellépést ígér, ahogy azt a közrend és az új kihívások megkövetelik.

Miletics Mór, a Városrendészet szakmai igazgatója és Kozma Zoltán operatív igazgató számára ismerős a terep, nyomozóként dolgoztak a rendőrkapitányságon. A vezetőség több tagjához hasonlóan akkor szereltek le, amikor felkérést kaptak az önkormányzattól, hogy az új szervezet munkáját irányítsák.

– Több hazai nagyvárosban működik rendészet, a legkiemelkedőbb munkát Miskolcon végzik – mondták a Kisalföld érdeklődésére, hozzátéve: jelenleg 61-en – javarészt rendészeti szakvizsgával rendelkezők – alkotják a győri testületet, ami a jövő évben további 22 fővel bővül.

– A kollégáinkra november 30-án még vár egy közterület-felügyelői szakvizsga, azt követően találkozhatnak velük az utcán a városlakók. Ez a létszám a tizenkét órás szolgálatokkal napi huszonnégy órában állandó jelenlétet tesz lehetővé a közterületeken és hathatósabb fellépést. A városrendészeknek egyenruhájuk lesz, testkamerával rendelkeznek majd, tonfát, rendőrbotot és gázspray-t hordanak maguknál, amelyeket csak saját védelmükre használhatnak. Bilincs is lesz náluk, hogy szükség esetén a bűnelkövetőt a helyszínen tudják tartani a rendőrök kiérkezéséig.

Miletics Mór (j), a Városrendészet szakmai igazgatója és Kozma Zoltán (b) operatív igazgató számára ismerős a terep, nyomozóként dolgoztak a rendőrkapitányságon.

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

A városi költségvetés által biztosított százmillió forintos fejlesztési keret fedezi azt a felszerelést és technikát is, amely a szolgálathoz szükséges. Jelenleg hat autó áll a rendelkezésünkre, amelyek az újonnan megrendelt járművekkel együtt jól megkülönböztethetően viselik majd a szervezet nevét és logóját.

Miletics Mór és Kozma Zoltán hangsúlyozta: támogatást kapnak a megyei és a városi rendőrkapitányságtól, szoros együttműködést terveznek a polgárőrszövetségekkel és tartják a kapcsolatot a szolgáltatócégekkel. Zéró toleranciát ígérnek minden szabálysértés, bűncselekmény esetében, ami Győrnek kárt okoz.

Széles feladatkör

A két új szervezet feladatai közé tartozik a koldulás, a veszélyeztetés kutyával, a szemetelés, a csendháborítás, a közterületi alkoholfogyasztás, a közerkölcs megsértése, a tiltott szerencsejáték megfékezése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában