Közlekedés

2020.09.05. 15:11

Könnyítést kértek a határátlépésnél a térség polgármesterei – fotók

Ma délelőtt a határmenti települések polgármestereivel tárgyalt Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár térsége országgyűlési képviselője és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese a határzár, a határátlépés és az ingázók életének megkönnyítéséért. A faluvezetők enyhítéseket kértek, melyeket a hegyeshalmi nagyhatáron tartott sajtótájékoztatón ismertettek.

Mészely Réka

Szombaton délelőtt négy Mosonmagyaróvár környéki, határmenti település vezetőjével ült tárgyalóasztalhoz Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese. Kiss Vince rajkai, Szőke László hegyeshalmi, Frank Anita várbalogi és Kiss Béla levéli polgármester mondta el véleményét, és javaslatait a határátlépés könnyítése kapcsán. A témában pedig a hegyeshalmi nagyhatárra hívtak össze sajtótájékoztatót ma 11 órára, ahol az elhangzott javaslatokat is részletezték.

Feladatok

Kontrát Károly azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány második hulláma elérte hazánkat is, és jelentősen megnőtt a fertőzések száma. Ebben a helyzetben három legfontosabb feladata van a kormánynak: gondoskodni az idősek és az iskolák biztonságáról, valamint a magyar gazdaság zavartalan működéséről.

- Ennek egyik legfontosabb eszköze a beutazási korlátozás, amely tavasszal is meghozta a várt eredményeket és a siker egyik záloga volt. Jelenleg is ez az egyik védvonal, amelyet alkalmazunk a magyar emberek egészségének, biztonságának, gazdaság működőképességének, munkahelyek megtartásáért – emelte ki a belügyminiszter-helyettes.

Arról is beszélt, hogy a kormány számára fontos, hogy ezeket a szabályokat mindenki betartsa, de azt is, hogy a határmenti településeken élők véleményét megismerje. Ezért tárgyaltak a környékbeli polgármesterekkel.

 

Biztosítják a mindennapos határátlépést az ingázóknak

Nagy István szerint speciális helyzet alakult ki a határmenti térségekben, mert a szigorítások a munkavállalók életében változásokat hoztak.

- Mindenkinek meg kell értenie, hogy a határátlépés ellenőrzésének szigorításának célja az, hogy a magyar gazdaság működőképes maradjon, hogy a belső életünk zavartalanul tudjon folyni. A kontaktkutatások az igazolták, hogy külföldről került be az országba ismételten ilyen mértékben a vírus – fűzte hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a határmentén élők észrevételét meghallgatta a kormány és biztosítja számukra a mindennapos határátlépést. A Kisalföld kérdésére külön kiemelte, hogy a harminc kilométeres körzeten belül élők zavartalanul tudnak minden nap átlépni a magyar-osztrák határon, tehát nem csak munkavállalás céljából. Ez tudja biztosítani, hogy a szolgáltatószektor a határmentén életben maradhasson.

– A pénteki kormánydöntéssel lehetővé vált, hogy akik gazdasági célból kívánnak Magyarországra utazni akár távolabbi területről, akár nem kapcsolt gazdasági vállalkozás révén is, minden további nélkül bejöhetnek Magyarországra – fejtette ki az agrárminiszter, aki részletezte a polgármesterek kéréseit is.

Szó esett arról is, hogy a kormány vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy azon munkavállalók, akik a harminc kilométeres sávon túl élnek és vállalnak munkát, ők munkavállalói engedély birtokában beléphessenek Magyarország területére.

Határnyitások

Javaslat még, hogy a régi rajkai határátkelő nyíljon meg, segítve a mindennapi ingázók, többek között a Rajkán élő mintegy négyezer szlovák állampolgár közlekedését Magyarország és Szlovákia között.

Az ausztriai ingázók részéről, s most Szőke László polgármester részéről is elhangzott, a hegyeshalmi kishatár egész napos nyitva tartása a hajnali 5 és este 11 helyett, hiszen itt a legélénkebb a forgalom. További kérés, hogy Albertkázmérpusztánál reggel és este két-két órát biztosítsanak a közlekedésre.

Nagy István hozzátette, hogy mától a vámosszabadi határ 0-24 órában működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában