Közélet

2020.09.29. 11:37

Győri közgyűlés: zöld út: házhoz megy a szelektív – videó, fotók

Huszonöt napirendről tárgyalt kedden a győri közgyűlés, miután köszöntötték a 30 évvel ezelőtt megválasztott önkormányzati képviselőket.

kisalfold.hu

Fotós: HUSZAR GABOR

Új igazgatósági tagok az önkormányzati cégeknél, ezüst érdemérmek a képviselőknek

Dr. Dézsi Csaba András polgármester az önkormányzat első, demokratikusan megválasztott képviselőinek ezüst érdemérmet adományozott. Egyperces néma felállással emlékeztek azokra a testületi tagokra, akik már nem lehettek jelen, valamint dr. Kőrösi Tamásra, a győri Kaáli Intézet alapító igazgatójára.

A közgyűlés elején a hulladékgazdálkodási rendelet módosításával a képviselők lehetővé tették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, amit kísérleti jelleggel vezet be a GYHG a legfeljebb három lakásból álló ingatlanok esetében. A zöldhulladék gyűjtésére a közszolgáltató barna színű, jelöléssel ellátott hulladékgyűjtó zsákot biztosít valamennyi ingatlanhasználó számára. Ezzel szeretnék megkönnyíteni a kerti munkák során termelődött biohulladék megfelelő elhelyezését, tekintettel az avarégetés szabályainak szigorítására.

A képviselők döntöttek arról, hogy a város közigazgatási területén szabadtéren hajnali 2 és 6 óra között csak az önkormányzat és intézményei használhatnak hangosítóberendezést vagy gépet. A rendelet megsértése esetén a természetes személyek kétszázezer, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet pedig egymillió forintig terjedő bírságra számíthat.

A testület egyetértett azzal, hogy a polgármester aláírja Dunaszerdahellyel a testvérvárosi szerződést. A 23 ezer fős csallóközi város lakosságának csaknem 75 százaléka magyarnak vallja magát, sokan tanulnak győri intézményekben. A testvérvárosi megállapodás oktatási, kulturális és sport- területen is hasznos lehet.

A Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (GYHG) alapító okiratát is módosította a közgyűlés. A kft. felügyelőbizottsági elnöke és egyik tagja szeptember 29-ével lemondott tisztségéről. Helyükre Szeles Sándort és Kovács Istvánt választották, elnöknek pedig Barthalos Istvánt, a bizottság régi tagját. Matisné Kertész Juditot bízták meg a Gazdasági Működtető Központ irányításával gazdasági vezetőként október 19-től öt évre. Sikerült betölteni a Kölcsey út 10. szám alatti rendelőben egy tartósan üres fogorvosi praxist dr. Fodor Emőke szerződtetésével.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a Püspökerdő helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításához szükséges szakértői tanulmány és a terület kezelési tervének elkészítésére 1.993.900 forintot, a győrszentiváni Tölgyeserdő helyi védettségű védett természeti területté nyilvánítása előkészítéséhez 1.422.400 forintot biztosítanak.

A Győr-Szol Zrt.-nél is új felügyelőbizottsági tagokat választottak Rácz Attila, Tompa Mihály, Virág Krisztián személyében. A felügyelőbizottság vezetője pedig a polgármester kabinetfőnöke, Endrődi Péter lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában