Széchenyi egyetem

2020.09.24. 07:04

Együttműködik a győri Széchenyi István Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium

Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium. Ennek értelmében a két fél a jövőben kiemelten kezeli a közösen létrehozható kutatási-fejlesztési projekteket és az önkéntes tartalékos rendszer népszerűsítését a hallgatók között.

Széchenyi-egyetem

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora és Szabó István honvédelmi államtitkár.

Fotó: Horváth Márton

A Honvédelmi Minisztérium 2018 óta tudatosan törekszik együttműködésre a felsőoktatási intézményekkel, amelyekre szövetségesként tekint. Ebbe a folyamatba illeszkedik az az együttműködési megállapodás, amelyet a tárca a Széchenyi István Egyetemmel kötött kedden.

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora és Szabó István honvédelmi államtitkár.
Fotó: Horváth Márton

Az aláírás alkalmából tartott ünnepélyes eseményen Szabó István honvédelmi államtitkár kifejtette: a kormány az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott európai biztonsági helyzet jelentette kihívásokra válaszul 2016-ban elindította Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot. Ennek célja a haderő korszerűsítése, a magyar hadiipar fejlesztése, valamint olyan katonák kiképzése, akik a modern technikai eszközöket képesek kezelni, üzemeltetni, és a haza védelméért elkötelezettek. A fiatalok toborzása így rendkívül lényeges, hiszen – tette hozzá – a honvédelem területén ők a jövő letéteményesei, s a minisztérium emiatt is keresi az együttműködést a felsőoktatási intézményekkel.

Dr. Földesi Péter rektor az államtitkárhoz hasonlóan kölcsönösen előnyösnek nevezte a két fél közötti kapcsolatot. Hozzáfűzte: az együttműködés kiterjed kutatás-fejlesztési és oktatási témákra, ami a hallgatók számára is izgalmas kihívásokat jelenthet. Emellett fontosnak nevezte, hogy választható tárgyként a honvédelemmel foglalkozó ismeretek felkerültek az oktatási palettára. A rektor arra biztatott mindenkit, hogy a közös munka mielőbb kezdődjön meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában